Nya regler rör upp – och ställer frågor: "Mer störande"

Seriepremiär nästa helg – med nya regeländringar. Spelarna får till exempel inte stå upp längre, utan måste sitta i båsen. "I grunden tycker jag att det är märkligt och lite pinsamt", säger profilen Kim Ganevik i Visby IBK.

Visby IBK:s tränare och sportchef Joakim Bandholtz under en match mot Dalen.

Visby IBK:s tränare och sportchef Joakim Bandholtz under en match mot Dalen.

Foto: Magnus C Lydahl

Innebandy2024-09-09 18:30

Nästa helg drar SSL och allsvenskan igång.

Då presenterar Svenska Innebandyförbundet en rad regelförändringar. Internationella Innebandyförbundet ligger bakom förslagen som ska testas i de högsta serierna på dam- och herrsidan under två säsonger.

Zorrostraffar förbjuds – till mångas glädje –, men något som uppför och skapar förvirring är tolkningarna i byteszonerna och regeländringar vid spelarbänkarna. 

Så här ser de nya reglerna ut i korthet.

  • Samtliga spelare utanför planen ska sitta ner, förutom vid byten.
  • Tränarna och andra ledare ska stå bakom spelarna (avbytarbänkarna), förutom vid taktiska instruktioner. De får inte heller stå på en stol eller bänk. Undantag kan ges om det inte finns tillräckligt med utrymme. 
  • Spelare och ledare får inte stå med foten på sargen eller luta sig över planen.
undefined
Endres kapten Chiara Gredig är kritisk till många av regeländringarna.

Reaktionerna har varit många. En som är tveksam till flera av de nya regeländringarna är Endres lagkapten Chiara Gredig.

– Helt okej att man inte får göra zorro på straff. Det kan jag köpa. De andra är lite mer diffusa. Jag fattar inte riktigt hur det ska gå till och vem som ska hålla koll på det om jag ska vara ärlig. Det är ganska problematisk faktiskt. Jag kan köpa att man inte ska ha foten på sargen, men det är egentligen inte nytt, utan har varit så de senaste två åren, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är mer störande det här med coachningen och tar bort fokuset från själva spelet. Det är min åsikt. Och att man inte längre får stå upp. Det är begränsande. Det blir svårare att kommunicera på bänken med varandra då. Det är för mycket fokus på att man ska sitta. Det är individuellt också. Några vill inte sitta alls utan föredrar att stå och vara igång hela tiden. Man ska och behöver röra på sig hela tiden. Kanske behöver man hämta flaskan. 

Hon ser också flera oklarheter i samband med byten.

– Hur bedömer man tidpunkten där? När är det okej att ställa sig upp? Och Vem kommer att ha koll på det? Domarnas fokus ska inte vara på det här, utan spelet och på planen. Det känns lite konstigt. Jag är ganska kritisk mot den här regeln och vet inte hur det kommer att se ut och gå till i verkligheten. Vi får väl se. Min känsla är att det inte kommer fungera länge, eller lösa några problem i SSL-dam i alla fall. Hur det ser ut bland herrarna vet jag inte.

undefined
Kim Ganevik är också tveksam till de nya reglerna.

Visby IBK:s profilstarke forward och poängkung Kim Ganevik står gärna upp under matcherna. Han ser många tveksamheter med de nya tolkningarna.

– Det finns mycket synpunkter på hur man skulle kunna lyfta innebandyn. För att få folk att se mer seriöst på sporten. Det här är något som inte stod högt upp på min lista i alla fall, eller många andras listor heller tror jag. Jag vet inte exakt vad eller vem som ligger bakom det här, men känslan är att det kan bli väldigt påfrestande för domarna. Spontant tror jag att det kan riktas fokus på fel saker, säger Kim Ganevik.

– Själv går jag igång när tränarna står i första ledet och eldar på spelarna. Det väcker saker inom mig, Jag tycker att det är upp till ledarna att bestämma det. Man måste också se till förutsättningarna. På flera av platserna där vi spelar är det inte ens möjligt med de här utrymmena. Säkert hälften av ställena.

Samtidigt försöker han se nyanserat på regeländringarna.

– I grunden tycker jag ju att det är märkligt och lite pinsamt, men det är lätt att bara gapa högt. Det är någon som tänkt till i de här frågorna och tror på en bättring för innebandyn.

undefined
Stående Endrespelare vid sidan av planen.

Visby IBK:s tränare Joakim Bandholtz tror inte att det kommer märkas speciellt mycket.

– Folk är livrädda för förändringar och det klart att sådant här skapar reaktioner. Vi får inte glömma att det här är på prov att kan avbrytas om det inte fungerar. Jag tycker man får ge det chansen och se. Tanken är att utveckla och göra innebandyn bättre. Det är kanske inte helt optimalt idag. Folk som hänger in över sargen och gapar och skriker.

Han menar också att flera av punkterna är oklara.

– Det känns luddigt och i vissa kan jag inte riktigt se syftet. När är en spelare på väg in i ett byte och därmed får stå upp till exempel? Som coach finns det inget utrymme som det är i nuläget att stå bakom spelarna, så skillnaderna blir kanske inte så stora i Ica Maxi arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!