Behjärtansvärt initiativ kvällens behållning

Visby IBK välgörenhetsmatch mot Pixbo levde länge och väl, men mynnade ut i bortaseger. Till sist vann Pixbo med 9-5.

Mattias Jansson (nr 24) klappas om av sportchef Joakim Bandholtz. Andreas Jansson (nr 11) fortsätter sitt målstim.

Innebandy2019-11-27 21:47

Visby IBK:s första välgörenhetsmatch, som följer Visby Romas upplägg med gratis inträde och samarbetspartners som betalar ett belopp baserat på åskådarantalet, blev en välbesökt historia.  Kvällens hjälte fanns inte på planen, utan det var givetvis IBK-backen Mattias Janssons lilla son Albin och alla andra hjärtebarn som haft en tuffare start på livet än vad någon borde ha. Överskottet från matchen tillfaller Hjärtebarnsfonden och hur mycket det blir får vi återkomma till, men 1 473 åskådare borgar  för att det blir ett ansenligt belopp.

Så långt allt gott. De 1 473 åskådarna fick dock se ett alltför slätstruket Visby i första perioden. Generösa utrymmen, kostsamma bolltapp och ett tveksamt byte tillät gästerna smälla in fyra mål i första perioden. Visby gjorde två, varav det senare signerat Viinamäki/Bolin var periodens behållning.

Andra perioden blev en enda lång påminnelse om att Visby mot ett lag som Pixbo behöver etablera en ledning för att må bra. Nu kom gotlänningarna absolut ingenstans mot gästernas uppställda försvar.

I tredje perioden blev det bättre, passande nog var det Albins pappa Mattias som var med och tände IBK-gnistan. Han drev upp bollen och lyckades tråckla sig förbi ett par Pixbospelare innan Markus Jovic tog vid och drog in 3–5.

Gnistan blev sen till en fullskalig eld när Andreas Jansson i numerärt överläge med sitt andra mål för kvällen såg till att Pixbos ledning reducerades till ett enda skört mål.

Pixbo hade under tiden en rad chanser att dryga ut sin ledning men en kombination av hårresande missar och galna räddningar av Rasmus Ekström gjorde att matchens låga brann vidare. Visbys tilltagande tryck kom dock av sig i och med 4-6.

Sedan rasade det totalt när chansningen med spel 6 mot 5 slog helt fel.

Matchfakta

SSL

Visby IBK 5

Pixbo 9

(2–4, 0–1, 3–4)

Period 1: 0–1 (5.19) Filip Wramdemark, 0–2 (6.26) Jens Milesson, 1–2 (7.17) Andreas Jansson (Filip Grapne), 2–2 (7.55) Tommy Bolin (Wilmer Viinamäki), 2–3 (9.16) Oskar Weissbach, 2–4 (19.09) Linus Nestorsson.

Period 2: 2–5 (15.04) Philip Bringestedt.

Period 3: 3–5 (1.15) Markus Jovic (Mattias Jansson), 4–5 (6.08) Andreas Jansson (Wilmer Viinamäki), 4–6 (14.39) Adam Persson, 4–7 (17.56) Andreas Stefansson, 4–8 (18.10) Filip Wramdemark, 4–9 (18.18) Andreas Stefansson, 5–9 (19.09) Patrik Jansson (Tommy Bolin).

Skott: 28–32.

Publik: 1 473.