Inför det här året införde Svenska fotbollsförbundet ett förbud mot att spelare upp till 13 års ålder ska få räkna resultat och ha tabeller i sina serier. Även Svenska hockeyförbundet har tidigare tagit ett liknande beslut, och diskussionen kring ämnet har delat idrottssverige i två läger. När OS- och VM-guldmedaljören Sarah Sjöström sommarpratade i "Sommar i P1" tidigare i veckan gav hon sig in i debatten då hon bland annat sade att hon hade slutat med simningen om hon inte fått tävla som barn.
– Barn tycker att det är roligt att tävla. Frågar du barn, så är det allt man gör. Man tävlar med varandra hela tiden. Som jag berättade så tror jag att man lär sig himla mycket av att tävla, inte bara för att man ska bli bra på idrott utan det är allt man gör i livet. Man ska försöka lära sig att göra något lite bättre nästa gång. Det är lite det som jag pratade om, säger Sarah Sjöström till DN efter sitt sommarprat.
Någon som håller med Sarah Sjöström är Carl-Johan Stålhammar, som bland annat är ungdomsledare i Visby Roma och tränar barn som mellan 6 och 8 år gamla.
– Som ungdomstränare träffar man knattarna 2-3 gånger i veckan, och man märker snabbt att det de tycker är roligast på träningarna är att spela tvåmål. Även om man säger att resultatet inte räknas så har de stenkoll på ställningen. Det känns bara pinsamt och fjantigt att vi vuxna ska ta ifrån dem det, säger han.
– Med tävlingsmomentet kommer insikten om mål. Även om jag inte är bäst just nu, kan jag genom träning och fokus alltid bli lite bättre. Det ger lärdom och skapar även förutsättningar och vishet i det fortsatta livet - att aldrig ge upp. Motgångar kommer alltid – men de kan övervinnas.
Carl-Johan Stålhammar menar att vuxenvärlden i och med besluten bestämmer något över barnens huvud, och säger att han är övertygad om att barnen inte tagit samma beslut själva.
– Varför ska vi hålla på och dalta och bädda in barnen i rosa fluff? Genom att inte låta barnen tävla så håller man dem borta från verkligheten. Världen är inte alltid rättvis, och barnen måste lära sig att vi är bra på olika saker. Med resultat får man även något att sträva mot.
– Jag brukar säga till min son att resultatet inte spelar någon roll. Då svarar han: om det inte spelar någon roll, varför är det roligare att vinna än att förlora?
Bosse Ronsten, distriktsidrottschef på Gotland, menar dock att debatten är snedvriden, mycket tack vare media.
– Det har aldrig funnits någon diskussion kring att barn inte ska få tävla, självklart ska de få göra det. Det här handlar om att tona ner fokuset på själva resultatet. Jag blir irriterad över den här debatten om att barn inte får tävla, och det största ramaskriet där kommer från sportjournalisterna, vars hela existens byggt på att skriva resultat.
– Att barnen inte skulle få tävla i och med de här besluten från hockeyn och fotbollen är tolkningar av journalister.
Går det att tävla utan resultat?
– Självklart går det. Varför skulle det inte göra det?
Susanne Rosengren, Gotlands främsta basketspelare genom tiderna, ställer sig någonstans i mitten av debatten.
– Det är en himla känslig och svår fråga. Idrott ska vara kul, så länge som möjligt, men till slut kommer man till en gräns där det blir mer allvar. Min åsikt är att barnen ska tävla, och de ska även få se sina resultat, men vi vuxna måste sedan hjälpa dem att tona ned resultaten, säger hon.
Susanne Rosengren är även mamma till en av öns mest talangfulla simmare, 17-årige Linus Kahl.
– Resultat är ju såklart viktigt för honom, och har väl alltid varit. Men jag som mamma försöker poängtera att det ska finnas en positiv känsla kring tävlandet, och att man kan förlora. Det är inte viktigt att vara bäst jämt.