Karlstad, Kalmarsund och Warberg är förhandsfavoriterna till seriesegern. Visby IBK lurar i vassen och stal redan i premiären två poäng av Kalmarsund.

Nu vill man knäcka nästa förhandsfavorit när Karlstad gästar Ica Maxi Arena på lördag.

Och man sitter med trumf på hand i tidigare Karlstadtränaren Niklas Hovivuori.

– Jag har mycket info på dom. Jag kan Karlstad, men sedan vet jag inte hur mycket man kan använda. Vi måste ändå fokusera på vårt spel, men visst... det finns en del spelmoment som vi kommer att prata om, säger Niklas Hovivuori.

Ingen känner Karlstad bättre än Visby IBK-tränaren som under tre säsonger innan han hastigt fick sparken.

På lördag ställs han mot spelarna för första gången sedan uppbrottet.

– Det påverkar inget under matchen. Det var ett beslut från den sportsliga ledningen och inte från spelarna.

När Hovivuori fick gå låg Karlstad ovanför nedflyttningsstrecket och förändringen i ledarstaben gav knappast den effekt Karlstad hoppats på och värmlänningarna åkte ur SSL.

– Det blir en speciell match för mig och inte bara en toppmatch. Det är klart man har relationer till många spelare. Jag har många bra minnen därifrån.

För Karlstad är allsvenskan tänkt som en mellanlandning, men även om man toppar serien så har återtåget till SSL hackat något. Planenlig seger i premiären mot Lindås, men sedan en överraskande övertidsförlust mot Malmö innan man i helgen vann mot Kalmarsund (ÖT) och i går värmlandsderbyt mot Skoghall.

I Karlstad gäller det att få stopp på Karlstads förstafemma där bröderna Adam och Tom Colling tillsammans med Kevin Björkström haft lekstuga så här långt. Trion har gjort 20 mål på fyra matcher.

– Förstaformationen är samma som när jag var där och de spelar som de gjort under mina tre år där. Den ligger bakom allt i Karlstads spel framåt och i mina ögon är det allsvenskans bästa formation. Det är en otroligt spelskicklig formation, de har bra passningskvalité och tålamod. Alla gillar att rulla och alla är bra både som framspelare och avslutare. De har spelat i landslaget och gjort 40–50 poäng under två säsonger i SSL.

Hur stoppar man dom?

– Det handlar bara om att sätta en aggressiv press och bryta passningslinjerna. De är lite naiva offensivt och är sårbara bakåt för kontringar. Det är vår chans. Blir vi bolltittande är vi rökta.

Visby IBK har på papperet en tuff inledning, men har ändå skrapat ihop sex poäng efter segrar mot Kalmarsund (ÖT) och Lindås samt en pinne borta mot Fagerhult Habo.

– Två topplag och en svår bortamatch på parkettgolv har gett sex poäng. Jag är rätt nöjd med spelet, men det finns fortfarande saker som kan bli bättre...

Utveckla.

– Vi måste bli klokare. Vi slarvar lite för mycket med boll fortfarande och det resulterar i att vi släpper fem-sex mål i matcherna. När vi skärper till oss och använder hjärnan mer kan vi sänka det till 3–4 kassar.

Vad talar för Visby IBK på lördag?

– Vi spelar bra just nu och vi har en jäkligt bra stämning i laget där alla jobbar för varandra och det är en stor styrka. Sedan hoppas jag att det kommer mycket publik så att de kan bli vår sjätte spelare. Det blir garanterat en riktigt bra innebandymatch mot seriens bästa lag. De kommer att bjuda till.