Den tvåfaldige SM-guldmedaljören (båda i 2WD) Johan Holmberg är hemma på Gotland igen.

Efter att 2017 ha tagit sabbatsår är han sedan i vintras tillbaka i en ny klass och med ny bil: Ford Fiesta R5.

– Bilen är extrem och den bästa jag någonsin kört och jag trivs jättebra med den, säger han.

Men trots kicken med en ny monsterbil och ny klass har han i det närmaste bestämt sig för att årets säsong blir den sista.

– Bilåkandet är fortfarande lika roligt, men det runt omkring tar för hårt på mig och jag är tveksam till att det är värt all tid som går åt i verkstaden och allt jobb som krävs för att få det att fungera ekonomiskt. Det tar hårt på en samtidigt som familjen får ta stryk eftersom jag är hemma mindre, säger han.

Hemma finns både sambo och en son på fyra år.

– Jag pratade med min kartläsare (Christoffer Bäck) i vintras och jag känner att jag är på väg mot målsnöret. Jag har många roliga minnen och medaljer och har under alla år haft fantastisk hjälp och otroligt bra folk runtomkring mig som ställt upp till 110 procent.

Känns det vemodigt?

– Nej, jag tycker inte det. Det här har vuxit fram under en längre tid och jag har kommit till punkten där jag känner att det är bra nu.

Kan du tänka dig att köra på en lägre nivå?

– Nej, det går inte. Jag känner mig själv och vet att är jag där vill jag att de ska vara ordentligt. Däremot kommer jag inte att lämna sporten helt utan vill vara delaktig på något sätt. Kanske som mekaniker eller om jag testar någon bil. Men aktiv förare, nej nu räcker det. Jag börjar bli gammal och saknar drivet som jag hade när jag var 25. Jag är snart 40.

Men först väntar Guterallyt som ersätter Rally Gotland är mer eller mindre ett genrep inför Sydsvenska rallyt två veckor bort.

– Det här blir en bonus. Det är alltid roligt att köra på Tofta. Det ser man framemot, säger Johan Holmberg som vunnit Rally Gotland sju gånger.

Några större förväntningar har han inte.

– Det blir första gången som jag kör bilen på grus så jag har ingen aning. Dessutom är jag inte i någon vidare fysisk form. Jag har haft problem med magen en tid, men det får man glömma bort när man väl är där. Då är det bara att tagga till.

Att rallyt kapats från två dagar till en har han ingenting emot.

– Nej, jag tycker att det känns som ett bra upplägg med ett kompakt rally med många mil.