Karsten Inde har på några år blivit en stark kraft inom det gotländska näringslivet. Tidigare var han delägare i Leva Kungslador – men valde att lämna det för att fokusera på Gotlandsbyggen och Hemsehem AB som han äger. Han har tidigare byggt flera konstgräsplaner i anslutning till tre skolor i Danderyd som han själv bekostat.

– Mina barn har gått där och jag ville att ungdomarna skulle komma ut mer och spontanidrotta. Det blir mer sådant med konstgräs i stället för grusplaner, säger Karsten Inde.

Nu har han träffat FC Gute och Hans Lindkvist, aktiv i föreningen och medlem i Gotlands fotbollsförbunds anläggningskomitté, för att föra fram sitt förslag. Karsten Inde föreslår att naturgräset på Gutavallen byts ut till en nybyggd konstgräsplan.

– Det borde vara konstgräs på alla fotbollsplaner på Gotland egentligen. Det är så som den nya fotbollen spelas i dag. På Gotland finns det väldigt mycket spelare och lag, det är den största idrotten på ön med seriespel, säger Karsten Inde.

Han menar att Gutavallen hade blivit ännu mer attraktivt för alla inom fotbollen om man väljer att anlägga konstgräs där.

– Gutavallen kan man bara träna på några timmar i veckan. Men blir det konstgräs där kan man spela 24 timmar om dygnet om man vill. Om det hade varit konstgräs hade ungdomar kunnat gå dit oftare och spela, organiserat eller spontanfotboll. Det är viktigt att vi får igång ungdomarna, så att de rör på sig, säger Karsten Inde.

En ny konstgräsplan skulle gå på 7-8 miljoner kronor och Karsten Inde menar att en nybyggnation kan finansieras med hjälp av näringslivet, lån och eventuellt medel från Allmänna arvsfonden.

– Ett sätt att finansiera är att byta namn på arenan och få in pengar på det viset. Då skulle den till exempel kunna bli Destination Gotland arena, Payex arena eller Gotlandsbyggen Arena, säger Karsten Inde.

Dessutom vill han anlägga en mindre konstgräsplan för barn som vill gå i fotbollsskolor.

– Det kan vara en intäktskälla att ha fotbollsskola där, ha cuper, hyra ut planen till andra föreningar och hyra ut till event under Almedalsveckan. Om det finns en politisk vilja att genomföra det här, då är allting möjligt, säger Karsten Inde om Gutavallen, som ägs av Region Gotland.

Hans Lindkvist är positiv till Karsten Indes förslag om en konstgräsplan på Gutavallen. Men säger att Visbys enda konstgräsplan, på Rävhagen, också behöver läggas om.

– Det är helt rätt väg om man vill utveckla fotbollen. Men jag tror inte friidrotten kommer vara positiv till planerna. Nu får vi prata med Gotlands fotbollförbund, friidrotten och Gotlands idrottsförbund om det här, säger Hans Lindkvist.

Han menar att det finns stor potential i Gutavallen som mötesplats om det skulle bli en konstgräsplan där.

– Vi har en fantastisk kafeteria och skulle kunna få fart där. Sedan har ungdomsverksamheten ingen riktig kontakt med klubben och det skulle bli ändring på det om det här blev verklighet, säger Hans Lindkvist.