FC Gute vann på hemmaplan mot Värmdö IF med 2–1 och får därmed möta lag från Superettan eller Allsvenskan i nästa runda.

Timmen efter att Sverige hade VM-segrat mot Mexiko var det dags för Gute att ta emot Värmdö i svenska cupen. Man kom stärkta från den tunga segern mot Stocksund i söndags. och det var nästan samma lag som tränare Mikael Waktel ställde på banan mot Värmdö. De enda skillnaderna var på högerbacken där Kevin Wickman lämnat plats åt Viktor Segerlund, och på högerfältet där William Jan kom in istället för Theodor Malmerfeldt.

Den VM-eufori som de 201 åskarna på Gutavallen precis upplevt på tv fick inte en fortsättning i matchens inledning när de båda lagen försiktigt kände på varandra. Visserligen kände Gute mer på Värmdö än tvärtom, men det utan att riktigt skapa något intressant framåt.

Artikelbild

| Viktor Segerlund försöker på volley

Det var först i elfte minuten som det första riktiga läget dök upp. Efter bollvinst så slog Emil Engqvist påpassligt och kvicktänkt en passning till Villiam Dahlström som fick ett hyfsat läge, men avslutet störde inte Värmdö-målvakten Viktor Brink nämnvärt. Därefter följde tio minuter av ett Gute som tog tag i taktpinnen allt mer mot ett hittills tamt Värmdö IF.

Mot halvlekens slut kunde man sedan se antydningar till den intensitet och glöd som fanns mot Stocksund i förra matchen.

– Värmdö stod kompakt inledningsvis och vi hade det lite knackigt i början, men sen börjar vi hitta in i det, säger kapten Mikael Rynell och fortsätter.

– Sen ska det också sägas att Stocksund bjöd upp till spel mer än vad Värmdö gör.

Från ingenstans egentligen så avslutas första halvlek med straff blåst för Gute. En långboll slås in i Värmdös straffområde, och efter att en Värmdöförsvarare dragit i en Gutespelare så fick Villiam Dahlström lägga upp bollen på straffpunkten. På straffen som följde chansar Värmdömålvakten åt rätt håll på Dahlströms lösa straff. 0–0 i halvtid.

I inledningen av andra halvlek så skulle bortalaget ta ledningen. Ett överlångt inlägg, och ett skott som letade sig in mellan Gutemålvakten DylonPowleys ben. 0–1.

Men kvitteringen lät inte dröja på sig. I 53:e minuten får Gute en frispark på offensiv planhalva. Man börjar flytta upp spelare, men istället för att slå in bollen i straffområdet väljer Mikael Rynell att slå en snabb frispark till Villiam Dahlström. Han tar sig ner mot kortlinjen och slår in bollen hårt längs marken. Bollen tar på en Värmdöförsvarare in i mål. 1–1 och Dahlströms straffmiss förlåten.

Matchen intensifieras och lagen byter chanser med varandra.

I 68:e minuten får DylonPowley bollen i samband med en hörna och slår en snabb utspark till löpande ShafikZzimula, som i sin tur stöter bollen vidare till Marcus Nobell och fri med målvakten gör han inga misstag. En chipp som retsamt snuddar ribban på vägen in. 2–1 och ett mål som liknar det Zidane gjorde i VM 2006.

Men än var inte Gute i land. Värmdö skulle få en straff med tio minuter kvar efter att en Gutespelare råkat springa in i en motståndare. Straffen går sedan ribba ut. Efter det lyckades inte Värmdö få till en riktig slutforcering och när domaren blåste av matchen kunde Waktel och Co konstatera att man är vidare ett steg längre i cupen. En cup som prioritetsmässigt kommer bakom seriespelet.

– Serien är ju alltid huvudfokus, men det är klart att spel mot stora lag i cupen är bra för klubben, säger Mikael Rynell och syftar på det motstånd som väntar härnäst i cupen för FC Gute.