Spel som påminner om en förlorad värld

GT-sporten krönika2017-06-10 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Island games är inte långt borta och det börjar märkas på sportsidorna. När ö-spelen kommer till Gotland så ges också ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om platser som få Svenskar kan placera på Världskartan.

Historien har dragit med sig dessa öar, men också glömt bort dem och dragit vidare. De öar som är under brittisk överhöghet har alltid fascinerat mig. Kanske för att de är de sista resterna av det Brittiska imperiet med sina cricketplaner, te och trekantiga sandwichar mellan palmerna på de mest otippade platser.

En värld som ritades om efter 1945, men som finns kvar på små öar här och var. Kolonialismen var en vidrig epok, och i den kan den som söker hitta rötterna till mycket av den moderna tidens ondska.

Men trots det.

Det fascinerande med de engelskspråkiga öarna är att den ändå inte tillhör Storbritannien fullt ut. I går var det val till parlamentet i London, men en ö som Jersey har självstyre. De väljer en lagman, en Baliff, och har egna lagar och en egen valuta. De är inte heller med i EU.

Gotland har varit svenskt länge, men lek med tanken att vi haft en lösare koppling till Stockholm. En egen valuta, som de brittiska territorierna, egna lagar. För många britter är platser som Jersey och Cayman islands förknippade med världens ultrarika som använder sig av öarnas skattelagstiftning. Jag var på plats under Island games 2015 och på där var det tätt mellan advokatkontor och förmögenhetsförvaltare.

Samtidigt kan gulddagarna vara förbi, EU och USA har tagit i med hårdhandskarna på senare år och har inte dragit sig för att hävda sina skattepengar.

När vi ändå är inne på kontrafaktisk historieskrivning, alltså ”tänk vad som hänt om”, så går det inte att bortse från möjligheten att Gotland blivit danskt. Kanske hade vi fått dela bornholmarnas grymma öde att först ockuperas av nazityskland och sedan Sovjetunionen. Det var inte självklart att Bornholm skulle få återgå till Danmark.

Den 6 juni högtidlighölls den allierade invasionen av Europa 1944 på de brittiska öarna, på Jersey var det sannolikt med blandad entusiasm. Kanalöarna lämnades åt Tyskarna under kriget och ockuperades.

Om Gotland förblivit danskt hade vi kanske Visborgs slott stått ännu, de sprängde ju det för att slippa lämna över det till svenskarna. Tänk er en stor 1400-talsborg istället för Hotell Solhem i Visby.

Den ö som jag ändå inte kan släppa är St Helena. En av världens mest svårtillgängliga bebodda platser, 4 000 öbor mitt i havet med Västafrika som närmaste fastland.

När deras lilla trupp kommer till Gotland så lär de i alla fall inte klaga på att färjeresan tar lång tid.