Det är inte ens två veckor kvar till den 16 januari när Tre Kronors förbundskapten ska presentera sin OS-trupp.

Herrarnas ishockeyturnering i Pyeongchang i Sydkorea startar den 15 februari.

Rikard Grönborg är på plats i Buffalo och har sett de tre senaste svenska matcherna i JVM.

Efter Tre Kronors genrepsturnering Channel One Cup i Moskva i december uttryckte Grönborg sitt intresse för Rasmus Dahlin, Elias Pettersson och Lias Andersson.

Presterar under press

Dahlin är den ende som spelat i Tre Kronor under hösten, två matcher i Karjalaturneringen, och har den största OS-chansen av trion.

Hans spel i junior-VM – sex assist hittills – har varit extra imponerande med tanke på den uppmärksamhet han dragit till sig då han är favorit att väljas först i draften i sommar.

Att kunna leverera under press är inte minst värdefullt i ett OS.

Det är därför han är så pass bra. Tillsammans med sin individuella skicklighet och allt han gör på isen så måste man ha båda fötterna på jorden och hela tiden se grejer att förbättra i sitt spel. Fortsätta resan utan att ryckas med av hajpen. Det är en av hans styrkor, säger Grönborg.

"Finns en växel till"

Elias Pettersson, som ledde SHL:s poängliga när han drog till JVM, har bidragit stort i numerärt överläge där fyra av hans sex poäng (fyra mål och två assist) har kommit. Själv är dock Växjöforwarden besviken över sitt spel i fem mot fem.

Jag tycker det är bra att han har krav på sig själv. Det tycker jag man ska ha om man ska nå världseliten. Samtidigt tycker jag att det finns en växel till och det gäller hela svenska laget, inte bara Elias, säger Grönborg.

"Något extraordinärt"

Lias Andersson är bäste svenske målskytt med sina fem mål, men hade tufft mot Slovakien efter skadan han åkte på mot Ryssland.

Han har varit kul att se och har verkligen tagit tag i grejerna. Det ska bli intressant att se honom i en miljö mot riktigt bra motstånd.

TT: Känner du att det här laget kan utmana USA?

Ja, det tycker jag. Det är länge sedan jag såg sådan skicklighet från backar till forwards och just lagsammansättningen av riktigt bra spelare. Just skickligheten är något extraordinärt i det här laget.