Alexander Granvald föddes i den lilla staden Brunswick i det amerikanska delstaten Maine 1992. Ett och ett halvt år senare flyttade familjen hem till Sverige och efter några år i Stockholm blev det Visby.

Just nu spelar han VM med USA:s landslag.

– Det är lite speciellt, jag sympatiserar förstås med USA eftersom jag är född där, men annars känner jag mig lika mycket amerikansk som svensk, säger han till GT på telefon från Riga.

Artikelbild

| Supportrar. USA har en klack på plats i VM.

Alexander var under junioråren del i Visby IBK:s framgångsrika P92:or som utmanade Sverigeeliten. Det blev också ett par säsonger i Visby IBK:s A-lag innan han lämnade ön för att studera till sjukgymnast. Innebandyn har han hållit uppe i klubbar som Järfälla, Örby och de senaste säsongerna division 1-klubben Älvsjö.

Hur kom du i kontakt med den amerikanska landslagsledningen?

– Det var jag som kontaktade landslagsledningen och sa att jag fanns och att jag var sugen. Det var för ett år sedan och tanken var att jag skulle spela World Games också, men jag fick lämna återbud på grund av studierna.

I år passade det bättre och i dag har han en roll som center i andrafemman.

Artikelbild

| Tyskland nästa. Idag väntar Tyskland för USA. Seger och Sverige står på tur.

– Jag är en balansspelare, men kan även göra en del poäng, säger han.

Hittills har det blivit två mål på de inledande fyra matcherna.

USA inledde starkt med att besegra VM-debutanten Thailand och sedan krossa ärkerivalen Kanada med 8–1.

– Det var speciellt eftersom USA och Kanada är rivaler och inte minst i sport.

I gruppspelets sista match blev det förlust mot Singapore (5–9), men det räckte ändå till gruppseger.

vad kännetecknar den amerikanska innebandyn?

– Att vi försöker att spela en underhållande innebandy och gläds åt varje chans vi får att spela. Vi brukar kalla oss det leende landslaget.

I dag ställs USA mot Tyskland och segraren där ställs mot Sverige i kvartsfinal.

– Det vore ju häftigt, men vi vet att Sverige är mil före oss i det mesta, men vi har något intressant på gång och allt börjar med den där lilla vågen, säger han.

Det stora målet med mästerskapet är att kvalificera sig för World Games och för det krävs att man blir bästa icke europeiska nation. Sannolikt blir det en avgörande match mot Kanada.

Hur är det att vara del i ett VM?

– Alltså det är ju fantastiskt inspirerande att få vara med och uppleva sin sport på den här nivån. Det är en ära att få ta på sig den här vackra tröjan.

USA möter Tyskland klockan 9 på morgonen svensk tid.