"Varje bana ska vara en ny upplevelse"

Med kontinuerliga förändringar på Visby GK och nu även pågående projekt på Gumbalde och När GK fortsätter bandesignern Pierre Fulke att sätta stora avtryck på Golfgotland. Den forne storspelarens ambition är dock att golfarna inte ska kunna spåra dessa avtryck specifikt till honom.

Bandesigern Pierre Fulke har en stark anknytning till Gotland. För närvarande pågår projekt på tre av öns golfklubbar.

Bandesigern Pierre Fulke har en stark anknytning till Gotland. För närvarande pågår projekt på tre av öns golfklubbar.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Golf2021-05-23 18:25

Pierre Fulke har en gedigen proffskarriär bakom sig med bland annat tre vinster på Europatouren, Ryder Cup-spel och topp 10-placeringar i majortävlingarna British Open och PGA Championship. Som nybliven 50-åring fortsätter han att i allra högsta grad visa framfötterna inom golfen som Sveriges just nu mest framstående bandesigner. 

Smålänningens anknytning till Gotland har kommit att växa sig stark och han sätter stor prägel på det gotländska golfutbudet. 

Tillsammans med sin kollega och ständige vapendragare Adam Mednicksson ritade han om Visby Golfklubb på Kronholmen, ett alltjämt levande projekt som lett till att Visby gått från att vara en svensk topp 10-bana till att 2020 bli rankad som nummer ett.

Utöver det kontinuerliga arbetet med att vidareutveckla Kronholmen ytterligare är han nu anlitad för att ge Gumbalde ett rejält ansiktslyft och även skapa ett par nya hål och ett nytt träningsområde på När GK. 
– Visst är det trevligt när folk tycker att ens banor är fina, men det finaste betyg man kan få som designer är att banan är rolig att spela, säger Pierre Fulke som just den här majdagen jobbar med utformningen av greenområdet på ett av När GK:s nya hål. 

Han har redan tappat räkningen på hur många Gotlandsbesök det blivit hittills i år. 
– Jag vet inte hur många det är, men under hela 2021 blir det nog utan vidare över 20 vändor.

Han gläds åt framåtandan bland öns golfklubbar att utveckla sina banor.
– Det är oerhört kul att flera banor på Gotland har hakat på förbättringstrenden. Även Slite GK jobbar ju med bandesignern Christian Lundin och ska dra igång sitt projekt under sensommaren i år. Gotland som golfdestination blir oerhört stark. 

undefined
Bandesigern Pierre Fulke har en stark anknytning till Gotland. För närvarande pågår projekt på tre av öns golfklubbar.

De mest omfattande förändringarna sker för närvarande på Gumbalde i Stånga.  
– Där händer det mycket med hela anläggningen. Det blir ett fantastiskt hotell med renoveringen, och för banan är både ägarnas och min målsättning väldigt hög. Det kommer bli ett ställe dit man åker och parkerar bilen och så rör man den inte på tre dagar. 
När han satte sig in i projektet blev planerna snabbt konkreta.
– Jag tycker att det blir klockrent, det är sällan vi haft en tydligare bild av en golfbana än den vi fick när vi tog oss an Gumbalde. 

På Gumbalde är Henrik Johansson greenkeeper sen ifjol. Pierre tycker det är underbart att återigen samarbeta med honom. 
– Det är så skönt. När vi gjorde Kronholmen så var Henke 17 år när vi började jobba. Det var Adam, Henke och jag som formade och finplanerade alla greenområden och ända sedan dess har vi en väldigt bra relation och en oerhörd respekt för varandra. Med Henke vid rodret på Gumbalde behöver jag inte vara det minsta orolig för gräskvalitén för det vet jag att han sköter utmärkt. Jag tycker det är väldigt kul att Henke fick chansen, och tog möjligheten, att stå på egna ben och blomma ut på sin egen bana. 

undefined
Pierre Fulke

Ofrånkomligen är Pierre starkt förknippad med Visby GK. Den första kontakten på 00-talet gällde renovering och ny utformning av greenområdena. När Pierre och Adam tittade närmare på området på Kronholmen upptäckte de oanade möjligheter. Vid sidan av det efterfrågade förslaget för nya greener presenterade duon också ett förslag som rejält vände ut och in på den rådande bansträckningen. Förslaget vann så småningom bifall från klubben.

Där och då kunde han givetvis inte föreställa sig att det var startskottet på en gemensam resa med klubben som fortfarande pågår, och som tagit Kronholmen till positionen som bäst i Sverige. 
 – Nej, när Matz Bengtsson (dåvarande klubbchef på Visby, numera VD på Gumbalde) ringde så kunde jag inte ana att det skulle bli sånt ståhej. När vi hade kommit så långt att vi hade byggt om 18-hålsbanan och kommit in på den tredje etappen så började man kanske ana att "det här blir ju faktiskt jävligt bra". Sedan är det fortfarande lite overkligt att vi är Sveriges bästa bana och jag är den första att säga att det kanske hade varit bra att vara näst bäst ett tag till. 
Jaså?
– Ja alltså, det kom vid en sån tidpunkt nu när vi precis påbörjat förbättringsarbetet. Hade utmärkelsen kommit när förändringarna var gjorda och det kanske till och med blivit hål på Svältholmen, då hade jag lättare förstått och tagit till mig att vi fick den här belöningen som bäst i Sverige. Med detta sagt så är det fantastiskt roligt.

Förbättringsarbetet just nu består av nya planer för hål 1, 3, 4, 5 och 6 på första nio tillsammans med den pågående bunkerrenoveringen. 
– Det är en del av mycket som kommer ske de kommande fem åren. 

Pierre betonar vikten av långsiktighet för att ett banprojekt ska nå sin potential, och tar upp Kronholmen som exempel. 
– Jag försöker bibehålla mina kunder så länge som möjligt, det är en lång process med golfbanor. Visbys banchef Petter Lindblad brukar säga att vår status i Sverige visar på att vi i stort sett uteslutande har tagit väldigt bra beslut på resans gång efter renoveringsprojektet, det utgjorde bara starten. 

undefined
Pierre Fulke under en upplaga av Scandinavian Masters tidigt 2000-tal.

Med tiden har smålänningens renommé växt sig allt starkare, uppdragen är många och förfrågningarna fler än vad som är genomförbart. Räcker 24 timmar om dygnet?
– Haha, det där är intressant och går i perioder. Ibland har man haft nästan ingenting medan man under andra perioder far runt som en jäkla tätting runtom i Sverige för att hinna med allting. Jag försöker i alla fall inbilla mig att det går i vågor, men det är klart att det har blivit mer att göra. Om det beror på rankingen, corona eller det faktum att folk gillar det jag gör vet jag inte, men det har blivit mer och mer. Ibland får man säga nej, vilket är tråkigt men nödvändigt. Även de lite mindre projekten är ofta väldigt utmanande, för det gäller att hitta en superbra lösning till ofta en lite mindre peng och det är rätt så charmigt att försöka få till det. 

När GK är ett sådant projekt. 
– Vi har gått in och hjälper dem med ett övningsområde och bygger två nya hål på första nio. Vad det vidare kanske leder till är inte bestämt än, men det är charmigt att göra det och det är väldigt tillfredsställande när man löser uppgiften på ett smart och ekonomiskt sätt. 

undefined
Pierre Fulke sitter gärna själv bakom spakarna när nya golfhål utformas.

Att hitta rätt i balansen mellan ambitionsnivå och tillgänglig budget är en utmaning. 

– Något jag har lärt mig genom åren och som jag försöker trycka oerhört mycket på är planeringsarbetet innan man ens ritar ett streck. Man måste hitta vad som är rätt och lagom på just det stället med rätt koncept och att ambitionsnivån är rätt. Du kan så att säga inte ha en halvtaskig bana samtidigt som din restaurang har en stjärna i Guide Michelin, det måste synka på alla plan. Det lägger jag jättemycket vikt vid att fundera ut, säger han och utvecklar sitt resonemang vidare:

– Det spelar inte så jävla stor roll om en bunker ligger till höger eller vänster, det viktigaste är att man klurar ut hur den ska se ut och att den görs estetiskt tilltalande. En gemensam nämnare vi har blivit bortskämda med de senaste 10–15 åren är alla bilder från TV-sändningar, sociala medier och golfmagasin med fina bilder och då förväntar man sig att det ska se ut så på de banor man själv spelar. Då är det upp till oss arkitekter att leverera det, så jag tycker att vi levererar snyggare banor nu än för 15 år sen. Det går trender och mode i det där och jag hoppas att jag inte faller in i de trenderna, för det är som med mode att det kommer och går och det blir så jäkla tråkigt när allt ska se likadant ut för att sedan vara ute om ett tag. 

Hur uppnår man en tidlös design?
– Jag tror att man ska försöka hitta bestämma sig för ett enhetligt formspråk på en golfbana. Så fort man bestämmer att bygga en golfbana gör man ett intrång i naturen för man kan egentligen inte bygga en helt naturlig golfbana, men man kan välja ett formspråk som harmoniserar väl med naturen och miljön. Tänker man inte till där så blir det inte bra. 

Hur sätter du din prägel på Gumbalde, vad kommer känneteckna den som din skapelse?
– Ingenting är det tydliga svaret. Det är just det som är det fina. Det sista jag vill är att du kommer till en bana som jag ritat och direkt vet att det är jag som har ritat den. Jag hoppas verkligen att det inte märks att det är jag som ritat banan, varje bana ska vara en ny upplevelse och vara så olik de andra så att man inte kan se att det är jag som varit där. Det skulle vara jättetråkigt om jag alltid gjorde samma typ av greener eller bunkrar. 

Finns det någon fälla som är lätt att falla ner i som bandesigner?
– Ja, det finns faktiskt en så här på rak arm; När man är ny som banarkitekt är det att man bygger saker för nära, exempelvis att man ska bygga en green för nära vattnet. Då kan känslan bli att greenen trillar i vattnet, istället för att greenen ligger för sig själv och att vattnet omgärdar. Jag har själv gjort den missen, att inte låta var sak ha sin plats. Jag ska inte ge mig in på några paralleller till arkitektur i övrigt, men just med golfbanor är det väldigt tydligt. 

Har du fått slipa bort det med erfarenheten som sandpapper?
– Ja, lite så. Man går in i det med goda intentioner men inser sen när gräset är sått att det är för trångt. Efter ett tag sätter det där sig i ryggmärgen, men i början är det lätt att falla i den fällan.

undefined
Adam Mednickson och Pierre Fulke, ständiga vapendragare, på Gumbalde Resort sommaren 2020.

Slutligen, skulle det vara häftigt att se några ur världstoppen ta sig an Kronholmen?
– Ja absolut. Nu pågår det mig veterligen inga sådana diskussioner, men bara tanken på att ens före detta kollegor och såna som man känner och känner till spelar på ens bana är väldigt kittlande och lite nervöst. Men är man nöjd med det man skapat och kan stå för det man gjort så känns det nog bara positivt skulle jag säga, säger Pierre Fulke. 

Pierre Fulke
Pierre Fulke
Pierre Fulke

Ålder: 50
Bor: Ormaryd i Småland
Yrke: Banarkitekt
Meriter som spelare: Bland annat tre segrar på Europatouren och med i det vinnande Europa-laget i Ryder Cup 2002 på The Belfry, England.
3 favoritbanor: – Old Course i St Andrews i Skottland är solklar etta, jag har spelat där åtminstone 50 gånger och den blir bara roligare och roligare. I konkurrens med många andra bra banor i Australien säger jag Kingston Heath Golf Club i Melbourne som tvåa och som trea tar jag Prestwick Golf Club i Skottland.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!