28-årige Mats Åkerblom börjar bli en rutinerad Gotland Grand National-förare. Han har kört tävlingen varje år, med ett undantag, sedan han fyllde 16. Förra året tog han sin hittills bästa placering när han blev bäste gotlänning på en sjätteplats.

– Självklart var jag väldigt nöjd förra året. Jag fick en bra placering, och då gjorde jag ändå två-tre mindre vurpor, så helt problemfritt var det inte, säger han.

Vad var det som fungerade bra under förra årets tävling?

Artikelbild

– Det mesta flöt på bra. Jag hade bra fart, bra servicepersonal och fick en bra start vilket är viktigt. Allting funkade kanon helt enkelt.

Inför årets upplaga av GGN hoppar Mats Åkerblom kunna klättra ännu högre upp i resultatlistan.

– Målsättningen är alltid att försöka slå min placering från året innan, så i år ska jag bli bättre än sexa. Det är dock lättare sagt än gjort. Jag har höga förhoppningar, men det är mycket som ska stämma för att det ska bli som man hoppas. Vi ska göra vårt absolut bästa.

Det har dock inte varit en helt problemfri uppladdning inför tävlingen som går av stapeln på lördag.

Artikelbild

| Mats Åkerblom.

– De senaste två veckorna har jag varit sjuk, och jag är fortfarande lite småförkyld. Förhoppningsvis ska det dock släppa till helgen. I övrigt har jag haft bra förberedelser. Jag har bytt motorcykel tills i år vilket har känts bra.

Enligt Mats Åkerblom är det inte själva banan som är utmaningen med Gotland Grand National utan den långa körtiden. Regeländringar har dock gjort att vinnaren i år troligtvis kommer gå i mål på en tid under tre timmar.

Artikelbild

– Förutom den långa körtiden är ju en svårighet att det är så mycket folk i spåret. Man måste hela tiden vara med och ta kloka beslut, och det är inte alltid ens egen körning det hänger på. Mycket kan hända eftersom det är så stor variation på förarna, från amatörer till världselit.

De senaste tre åren har fransmannen Pierre-Alexandre Renet tagit hem segern i Gotland Grand National. Mats Åkerblom tror att den trenden håller i sig.

– Jag tror att fransmannen är svårslagen. Han är grymt duktig, så det ska mycket till för att slå honom. Han får ses som favorit, men sedan ska det ju hålla ihop hela vägen in i mål också, säger han.