TRAVKRÖNIKA Johan Franzén lever sin, och många andras för den delen, travdröm just nu. Hela sommaren har hans två bästa starthästar levererat på hemmaplan och nu tycks det självförtroendet tåla trippen över vattnet också. Med Rocky Rauk äntrades Mantorps travbana utanför Linköping och Franzén satte östgötarna, och alla andra, på plats genom att vinna sitt fjärde lopp för året tillika det första någonsin på fastlandet. I kolumnen för segerprocent har det lyst en retfull nolla i flera år för Hästnäsamatören men nu ståtar där siffran 10. Och Rocky Rauks fina segertid på 1.12,6 ska ha varit den snabbaste i hela landet just den dagen, alltså i måndags.

Två dagar senare var det dags igen att glädjas åt en hemmaseger på bortaplan. Angelica Herlins Deep Sea inledde sin karriär bra för ett år sedan som 3-åring men sedan dess har det varit mycket strul. Nu, i sin blott nionde start i livet, knep han andra vinsten i följd, den här gången på Solvalla. Som favoritspelad på toton kördes han av Björn Goop resolut till ledning och kunde sedan vinna med ett par längder tillgodo. Ett par lopp senare startade Roger Hassborgs träning, Echo Gamble, inom V86-spelet där han var riktigt bra som tvåa i mål efter en stenhård slutstrid. Ulf Ohlsson satt i sulkyn och det här ekipaget var också det mest betrodda av alla på spelet. När hände det senast att två Gotlandshästar går ut som favoriter på nationalarenan, Solvalla, samma kväll?

Tävlingsschemat för säsongen 2019 blev officiellt i veckan och Visbytravet fick sina 18 dagar den här gången också. Premiär lördag den 27 april och sedan är det tre tävlingsdagar per månad som gäller, i stort sett hela vägen fram till och med oktober. Enligt sportchef Simon Röcklinger är förändringarna små men positiva jämfört med i år.

– Vi har fått ett kvällstrav till och prispengarna ökas ytterligare en aning. Det känns bra att vi fått torsdagar som vår dag under högsäsongen plus att V64-dagen blev lite senare än i år, säger Röcklinger.

Han erkänner också att det är ett ordentligt tapp för en bana av Visbys kaliber att en proffstränare som Micke Cedergren flyttat och tagit ett 20-tal hästar med sig. För dagen finns tydligen inget nytt namn på väg in heller men här kommer ett förslag: Vad jag vet så slutade Johan Franzén med mjölkkor för några år sedan, han har stall och egen mark för produktion av foder. Lägg därtill framgångar som i år är väl i klass med flera av proffsen och bättre än nästan alla amatörer och vips, där har vi väl ett ämne för ett framtida proffs?