Jagar avancemang - i en ny position

Från forward till ytterback. Alma Nygren har skolats om till en helt ny position. i helgen kan hennes Hammarby ta ett stort kliv mot ett allsvenskt avancemang.

Alma Nygren är tillbaka i Hammarby, men nu som ytterback.

Alma Nygren är tillbaka i Hammarby, men nu som ytterback.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2019-10-11 08:59

Alma Nygren, 20, har gjort sig ett namn som en fruktad målskytt.

2016 vräkte hon in 24 mål på 21 matcher för P18 IK i division 1.

Året efter bar det av till damallsvenskan och Hammarby. Hon fick sparsamt med speltid under debutsäsongen, men hade ändå en viktig roll när kontraktet säkrades i slutomgångarna.

Totalt blev det tre mål på fem matcher från start och sex inhopp i högsta serien. Fjolåret tillbringade Alma i IK Uppsala i elitettan, samtidigt som Bajen åter var inblandat i bottenstriden. Den gången gick det inte vägen och laget åkte ur.

När Hammarby tvingades till en nystart i ettan plockades gotländskan tillbaka från Uppsala. Men inte i samma roll som tidigare. I stället har hon spelat ytterback hela året.

– Först blev jag förvånad och var lite skeptisk. Men tränarna tyckte att jag skulle lösa det bäst när vi behövde en ny högerback, säger Alma Nygren.

I den positionen har hon mer eller mindre spelat till sig en ordinarie tröja. 20-åringen har startat 16 av 23 matcher och gjort fyra inhopp.

– Det har gått ganska bra och är rätt kul att spela ytterback. 

Stor skillnad från att vara forward?

– Det skiljer förstås en del. Samtidigt påminner det ganska mycket om att spela yttermittfältare, som jag också gjort innan. Även när jag var forward försökte jag att ta ett defensivt ansvar. Jag har fått spela mycket och det är viktigast.

Under hösten sålde Hammarby vänsterbacken Lotta Ökvist till Manchester City. Den första som fick vikariera för henne var Alma Nygren.

– Men då gick det inget vidare. Jag satte nog för stor press på mig själv och försökte spela som Lotta hade gjort. Hon var väldigt offensiv och det blev bara tokigt eftersom jag föredrar högerfoten.

Först bänkades Nygren en period, innan hon åter fanns med i startelvan – som högerback.

Det är stenhårt i toppstriden. Umeå toppar serien och är tre poäng före Hammarby. Under strecket skuggar Almas tidigare klubb Uppsala och AIK. Just AIK väntar i ett hett derby på lördag.

– Vi har haft det lite tyngre på slutet, men jag tror ändå att vi kommer att klara ut det här till slut, säger Alma Nygren.

För första gången någonsin har hon snart spelat en hel säsong utan att göra ett enda mål. Saknar du det?

– Visst vill man alltid hänga dit något mål, men jag saknar faktiskt inte det så mycket. Det har blivit färre mål med åren. I Uppsala blev jag mer en framspelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!