Kyrkan ägde marken där Fardhems idrottsplats uppfördes. Ett krav fanns för att upplåta marken intill kyrkan: Ingen idrott på söndag förmiddag eller så länge gudstjänsten pågick.
Respekt för att kyrkan var en självklarhet, men när föreningens varpasektion genom legendariske eldsjälen Klas Kristiansson och Gustav Lingvall 1948 valde att slopa de två pilsner som tidigare ingått i startavgiften i varpatävlingarna stötte man på patrull trots att beslutet fattades på grund av hänsyn till att marken tillhörde kyrkan.
I dag är Fardhem IF en vital 82-åring vars fotbollssektion toppar Gotlandsfyran under Fardhem Garda BK:s flagg.
Publikrekordet från 1961 står sig fortfarande. 1500 personer kom för att se Fardhem kvalspela mot Kalmar AIK.
Den här lördagen, 57 år senare har blygsamma 50 personer kommit för att se Fardhem ta sig an IFK Visby. Fardhem har övertygat i serien och tagit fem segrar på sex försök. Enda poängförlusten – derbyt mot Levide som slutade 1–1. Senaste förlusten på hemmaplan kom den 9 september i fjol mot Dalhem IF.
– Det var hårdare förr. Ett derby mot Levide ville man bara inte förlora och därför small det mer i närkamperna, säger Gunnar Kotz när vi sätter oss ner i klubbhuset.
Det Fardhem Garda som vi ser i dag är inte fysiskt utan snarare har spelskickligheten blivit lagets signum under de senaste generationerna.
– Det ska vara roligt och med ett varierat passningsspel och någon cross. Vi försöker att inte tjonga. Det ligger i klubbens DNA att spela fotboll. Det ska vara roligt och det är det vi säger till varandra inför varje match, säger Tom Eneqvist, spelande assisterande tränare och styrelseledamot.
Planskötaren Ole Nyman håller med.
– Vi har pratat om att det ska vara en policy, men har inte fått ner det på papper. Men det behövs heller inte för det sitter i väggarna att det ska vara så.
Den smaragdgröna och pedantskötta gräsmattan inbjuder också till lir framför cynisk fotboll. Mattan är Ole Nymans verk och han vårdar den ömt.
– Äsch, det är väl inget speciellt med den, säger han.
Gunnar Kotz bryter in:
– Det är den finaste planen på Gotland och det tack vare Ole. Han är intresserad av fotboll, servicevänlig och han är noga med att vi ska ha en bra plan.
Ole Nyman var tidigare lantbrukare, men fick problem med lederna. Sedan början 2000-talet är han vaktmästare på Fardhem IP till 75 procent.
Det brukar bli några timmar extra.
– Frun brukar fråga om jag inte ska ta med mig sängen hit ibland, säger Ole och skrattar till.
– Jag brukar börja vattna klockan fem på morgonen. 10 milimeter, mer behövs inte. Det här är ett perfekt jobb för mig.
Så länge vattenförbudet inte trätt i kraft kommer Fardhem IP att vara grön och kompakt. I början av juli kommer Hammarby för ett träningsläger. Den allsvenska serieledaren var även här 2003. Därför hänger lagbilden på väggen.
– Från den tiden är det bara Kennedy kvar. Det är häftigt att Bajen kommer hit. Jag är hammarbyare sedan födseln, säger Ole Nyman.
Senare i juli kommer även Öster och Skiljebo att träna på Fardhem IP.
I matchen händer det inte mycket i första halvleken. I andra byter Fardhem Garda in Jonatan Levin den enda kvarvarande ur klubbens P99:or. Bollskicklige Hekmat Ahmadi gillar att utmana från sin mittfältsposition och skapar oreda hos IFK Visby.
Jonatan Levin sätter också press på IFK-backarna med sin snabbhet och efter 55 minuter kapas han i straffområdet. Lagets ålderman, 31-årige Kenneth Budin stegar fram och bredsidar bollen till höger, IFK Visby-keepern chansar till vänster.
Ett par minuter senare trycker Aladin Alak in 2–0 efter att Fardhem Garda prickat både ribba som stolpe.
Den sjätte segern är säkrad och klubben har skaffat sig ett utmärkt läge i kampen om kvalplatsen till division 3 som seriesegraren belönas med.
– Vi pratar aldrig om att vinna. Den enda gången vi tittar på tabellen är efter sista omgången. Då får vi se hur bra vi gjort det. Vi har ett väldigt ungt lag där flera fortfarande går på högstadiet, säger Tom Eneqvist och tillägger:
– Det jag kräver av spelarna är att alla tar jobbet, gör man inte det blir jag förbannad.
Han är uppvuxen i Lojsta några kilometer bort, men har gått i skolan i Fardhem och bortsett från en kortare sejour i Gute och IFK Berga under studieåren har han varit moderklubben trogen.
I dag tränar A-laget tre pass i veckan. En stor del av spelarna är flyktingar som smält in bra i det lekfulla laget.
– Vår tränare Magnus Eneqvist har gjort ett bra jobb och de har kommit in bra i laget, säger Gunnar Kotz.
Ett par av lagets yngre egna produkter kommer att lämna till hösten då de kommit in på fotbollsgymnasier på fastlandet. Bortsett från flyktingarna är Fardhem Garda vävt av egna produkter.
I dag finns åtta lag i föreningen.
– Hade vi inte haft vår ungdomsverksamhet så hade vi inte haft något A-lag. Så är det bara, säger Gunnar Kotz.
På lördag väntar seriefinal mot succénykomlingen Väskinde på Fardhem IP.