Adam Ladebäck tar steget upp i allsvenskan

Den gotländska fotbollsdomaren Adam Ladebäck tar nästa steg upp i den svenska domarhierarkin. Säsongen 2020 så är han en av tio domare som tillhör allsvenskan för herrar.

Adam Ladebäck delar ut rött kort till BK Häckens  Juhani Ojala i det allsvenska mötet Sirius-Häcken 2019.

Adam Ladebäck delar ut rött kort till BK Häckens Juhani Ojala i det allsvenska mötet Sirius-Häcken 2019.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2019-11-27 15:57

27-årige Adam Ladebäck har gått från klarhet till klarhet som fotbollsdomare. Han har hunnit med att döma åtta allsvenska matcher, sju i år och en i fjol, men har haft sin divisionstillhörighet i superettan. Till säsongen 2020 tar han steget upp och blir en av tio domare som tillhör allsvenskan för herrar, vilket innebär att hans långsiktiga målsättning går i uppfyllelse.

– Jag satte upp det här målet på en domarutbildning i Fårösund för elva år sedan. Det har hänt en del sedan dess, men nu är jag topp 10 i Sverige. År 2020 blir det tionde året som jag ska pendla för att döma fotboll, så det har varit en lång resa.  Det känns fantastiskt att göra det i Sveriges högsta serie, det är jag jätteglad för. Nu ska jag försöka att landa lite i det här, växa in i rollen och försöka att bara ta en match i taget, säger Adam Ladebäck. 

Adam tar steget upp en säsong då gruppen domare med allsvenskan som tillhörighet bantas från elva till tio. Till grund för hans allsvenska status ligger naturligtvis insatserna under den gångna säsongen.

 Är du nöjd med säsongen?

– Jag är jättenöjd med det jag har uträttat den här säsongen, det är min klart bästa säsong hittills i karriären. Utvecklingen sker ganska sakta, man försöker bli lite, lite bättre för varje match man dömer. Men med en motgång så går det rätt snabbt nedåt, en dålig match får ganska tydlig effekt och så tar det lång tid att bygga upp det igen, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi domare i superettan överlag har haft en stark säsong, med få matchavgörande misstag. Det är bara att rida på den vågen och försöka att komma in till våren med samma goda känsla. Jag räknar inte med att få de största matcherna på en gång utan det är något man växer in i tror jag. Närmast framför näsan har jag 100 träningspass fram till den 31 mars. Det är så långt jag har blicken just nu, så att jag är redo när serien drar igång. 

Vad tycker du är den stora skillnaden med att döma allsvenskan kontra superettan?

– Känslan utifrån de åtta allsvenska matcher jag haft är att det är ett annat tryck och ett annat intresse i Allsvenskan, det mediala trycket är helt annorlunda. En genomsnittlig allsvensk match lockar 10 000 åskådare så det är också en helt annan läktarkultur i Sveriges högsta serie, vilket är fullt naturligt. 

Och på planen?

– Allting går snabbare.

Adam Ladebäck.
Adam Ladebäck.
Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!