Lukas Renlund, 24, gjorde inget mål på 22 matcher i grundserien.

Det tillhör inte vanligheterna att han gör det.

Förra säsongen svarade han för ett på 55 matcher. Men när han slår till brukar det vara spektakulära – och viktiga mål.

Artikelbild

Fjolårets fullträff pangade han in i nättaket, efter ett mäktigt skott från blålinjen.

I allettans premiär var det dags igen. Väsby var i ledning med 3–2 i slutet av mittenperioden när Renlund tog sig in i offensiv zon och skickade upp pucken i målvaktens vänstra kryss.

– Haha, ja den satt rätt bra. Matchen stod och vägde så det var viktigt. Kul att få sätta dit den, det händer inte så ofta, säger Lukas Renlund.

Strax efter kvitteringen kom även 4–3 och till slut kunde Visby Roma vinna med 6–4.

– Vi har haft problem mot Väsby tidigare, skönt med seger och lite revansch.

Renlund gör sin sjunde säsong som ordinarie i division 1. Som junior gjorde han många poäng som back, men i A-laget har det aldrig blivit fler än fem på en säsong. Styrkorna ligger i stället i det defensiva spelet.

Han är sedan flera år given i boxplay. Renlund hade bäst plus/minus-statistik (+16) i grundserien och fortsatte på den inslagna vägen mot Väsby, då han var inne på tre mål framåt och inget bakåt.

– Jag har inga offensiva kvaliteter direkt och har insett det. Jag försöker fokusera på andra saker, som att hålla koll i egen zon och täcka skott till exempel, fortsätter Lukas Renlund.

Men ditt eget skott ­verkar det inte vara ­något fel på?

– Hehe, nej och jag försöker väl att nypa till när jag får chansen. Coachen vill att vi ska skjuta från blå. Det gäller att komma till bra läge också.

I kväll väntar Valbo med gamle lagkamraten Joakim Axman i uppställningen. Gävleklubben gjorde i går klart med Emil Broman som spenderade hösten på lån i Visby Roma. När Erik Brissle värvades fanns ingen plats för Broman.

– Valbo är precis som Väsby lite lurigt att möta.

Hur menar du?

– Väsby kör kanske på mer bara. Valbo har en annan spets och många bra spelare offensivt som vi måste se upp med. Axman bland andra.

Valboforwarden vann poängligan i grundserien med 29 (16 mål) poäng på 20 matcher.

– Axman måste vi hålla ett extra öga på, men vi kommer inte att punktmarkera honom. Vi ska minimera ytorna.