Turerna kring nya GGN-banan – detta har hänt

Sedan beskedet om att GGN inte kommer fortsätta köras på Tofta skjutfält, har turerna kring en ny tävlingsplats varit många. För snart en månad sedan sa länsstyrelsen ja till den nya banan i Hejdeby, men överklaganden på beslutet gör att GGN:s framtid ännu inte är spikad.

Den nya tävlingsplatsen för Gotland Grand National är det gamla asfaltverket med omnejd i Hejdeby.

Den nya tävlingsplatsen för Gotland Grand National är det gamla asfaltverket med omnejd i Hejdeby.

Foto: Emil Lundberg

Enduro2024-08-13 19:00

Nyheten i korthet

  • Försvarsmakten stoppade Gotland Grand National (GGN) från att fortsätta på Tofta skjutfält i september 2023. En ny bana i Hejdeby godkändes av länsstyrelsen i juli, men beslutet har överklagats.
  • Tre överklaganden har lämnats in, inklusive från Gotlands Botaniska Förening och flera markägare, som uttrycker oro för miljöskador och bullerstörningar.
  • Conny Bohlin, vd för arrangören Nordic Sport & Event, har sagt att han förväntade sig överklagandena och att de ingick i företagets planering. Han har bett domstolarna att prioritera ärendena.

Det var i mitten av september 2023 som beskedet kom att Försvarsmakten sätter stopp för GGN på Tofta skjutfält, då man behöver marken till sin egen verksamhet.

Efter beskedet inledde arrangören av tävlingen, Nordic Sport & Event, jakten på en ny plats för endurotävlingen. Till sist landande man i att det gamla asfaltsverket med omnejd i Hejdeby skulle bli platsen för Gotland Grand National 2.0.

undefined
Efter 40 år på Tofta skjutfält, fick arrangörerna leta efter en ny tävlingsplats.

I över elva månader jobbade sedan arrangörerna med att uppfylla de krav länsstyrelsen ställt, vilket bland annat var en omfattande miljöutredning.

Den 19 juli gick Länsstyrelsen Gotland ut med ett pressmeddelande där man sa ja till den nya GGN-banan.

– Arrangören Nordic Sport & Event har under ärendets gång gjort kompletteringar och justeringar för att minska påverkan på naturmiljön. Vår bedömning är att verksamheten nu kan godtas förutsatt att den genomförs i enlighet med ansökan och de villkor och försiktighetsåtgärder som vi har beslutat om, sa Olof Karlsson, chef för naturvårdsenheten och tillförordnat länsråd, i pressmeddelandet.

undefined
En annan arena är bergtäkten där Roma Grus i dag är verksamt.

I tre veckor hade sedan vem som helst möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut och när tiden gick ut i fredags, 9 augusti, hade tre överklaganden kommit in:

  • Gotlands Botaniska Förening har överklagat en mindre del av beslutet. De har föreslagit en annan tillfartsväg till tävlingsområdet för att skydda floran på den angivna tillfartsvägen, som föreningen bedömer vara alvarmark, då den utgörs av kalkjord och på vissa sträckor av kalksand och/eller vittringsgrus från den underliggande kalkhällen. Föreningen saknar också någon form av ekonomisk säkerhet för att återställning av banområdet kan ske även om Nordic Sport & Event kommer på obestånd.
  • En gemensam överklagan från flera markägare har också kommit in. De tycker att det finns en stor risk att terrängkörningen kommer orsaka skador på miljön som inte kan repareras. Även att enduroträvlingen kommer medföra betydande olägenhet för människors hälsa i from av buller och vibrationer.
  • Det sista överklagandet kommer från en privat markägare som påpekar att det finns en känslig våtmark i anslutning till banan som inte framgår tydligt i den miljökonsekvensbeskrivning som arrangörerna tagit fram. Markägaren framhåller också att skador på naturen längs bansträckningen kommer visa sig i efterhand.

Överklagandena gällande samrådsbeslutet för den tillfälliga tävlingens påverkan på natur- och kulturvärden har skickats vidare till Mark- och miljödomstolen. Gällande terrängkörningsbeslutet för tävlingen, så har det skickats vidare till Förvaltningsdomstolen.

undefined
Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Det som händer nu är att respektive domstol kommer utreda ärendena. Hur lång tid det kommer ta återstår att se, men Anna-Lena Fritz, enhetschef på länsstyrelsen, berättar att Mark- och miljödomstolen redan under måndagen, 12 augusti, skickat ett föreläggande om att länsstyrelsen ska yttra sig om överklagandet från Gotlands Botaniska Förening.

– Gällande det har vi på oss till den 19 augusti att komma in med ett yttrande. De andra två överklagandena vet vi inte mer om just nu. Hur utgången blir av allt kan jag inte säga något om, det ligger i respektive domstols händer, säger Anna-Lena Fritz.

Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event, säger att han hade förväntat sig att länsstyrelsens beslut skulle överklagas.

– Det hade vi räknat med och det fanns med i vår planering. Sen är det såklart ont om tid och det är det som är det största hotet. Men jag är ännu inte orolig, säger Conny Bohlin.

undefined
Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event.

Han berättar att han varit i kontakt med både Mark- och miljödomstolen samt Förvaltningsdomstolen för att förklara att det är viktigt att ärendena prioriteras.

– Det måste prioriteras högt för att vi ska hinna och det tycker jag att Mark- och miljödomstolen har förstått, säger Conny Bohlin, som berättar att även de har fått ett föreläggande om att yttra sig om Gotlands Botaniska Förenings överklagande.

Conny Bohlin berättar att SVT Sport kommer ner i början av september och ska reka nya kameravinklar för tävlingen. Han hoppas att banan ska vara öppen till dess, fri från träd stubbar.

– Skogsentreprenörerna står klara att påbörja arbetet när vi väl kan det. Det är ett arbete som innefattar skogsavverkning och rensning av stubbar som vi räknar med skulle ta två veckor. Sen har vi en öppen bana, säger Conny Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!