Skräckvurpan: Så gick det för föraren

Det tidigare hockeyproffset Jonas Frögren stod för en såväl spektakulär som skrämmande praktvurpa på GGN:s startraka. Han klarade sig efter omständigheterna väl.

Jonas Frögren, till vänster i bild, flög av i en vådlig vurpa på GGN:s startraka.

Jonas Frögren, till vänster i bild, flög av i en vådlig vurpa på GGN:s startraka.

Foto: Sören Andersson

Enduro2019-10-28 18:59

Att flyga över styret och ner i backen med flera hundra gasande förare bakom sig i starten på Tofta skjutfält är ett jobbigt läge. I lördags var det den situationen Jonas Frögren, tidigare Tre Kronor-spelare och hockeyproffs, fann sig i. 

– Jag stod i första startled och kom iväg ganska bra. Sedan hade jag en förare snett framför mig som var på väg in i en vattenpöl. Jag tittade ner för att skydda glasögonen, men det sköljde över mig rätt ordentligt. Sedan vet jag inte om framhjulet fastnade i vattnet eller om jag slog emot någon liten stenkant, säger Jonas Frögren.

Han for över styret, vilket syns på TT-fotografen Sören Anderssons spektakulära bilder.

– Första tanken var "helvete!", och så låg jag och väntade på att det skulle smälla i ryggen, eftersom det kommer några hundra förare efter. Det var svårt att veta om det var bäst att ligga kvar eller om man skulle ställa sig upp, men jag ställde mig upp när det kändes som att de flesta hade susat förbi. Känslan var dels att man vill därifrån, samtidigt som man inte ville störa någon annan så att de kör omkull.

Blev du pååkt?

– Jag vet inte. Jag trodde att jag slog i ryggen när jag slog i backen, men en bekant i publiken sa att jag blev pååkt av en förare som inte hann stanna eller väja.  Men hur som helst hade jag tur, det hade kunnat vara många fler, det var ganska sent på rakan det hände också.

Hur mår du nu?

– Det är ingen fara med mig, huvudet klarade sig ju så jag var med hela tiden. Men det gjorde jävligt ont i ryggen och svanken och jag fick sy armbågarna. Det är en rejäl svullnad som är som en limpa och det ser rätt komiskt ut, som jag har ett till arsle ovanför det vanliga. 

Han tar sig runt med kryckor.

– Vänsterbenet är inte riktigt med än, det är väl en massa nerver som ligger i kläm just nu. Jag har inte röntgats men när de undersökte mig så verkade allt vara som det skulle. 

Han understryker sin stora tacksamhet till sjukvårdspersonalen på plats som hjälpte honom.

– Jag är så grymt imponerad av dem, vilka proffs. Jag kände mig väldigt trygg i deras händer, jag måste verkligen ge en stor eloge till alla dem. Efter att jag tog mig ut från banan så tog de direkt hand om mig på andra sidan staketet. Sen blev det bandvagnsambulans till en sjukstuga och där fick jag hjälp direkt också. Jag var väl typ först i kön, säger Frögren med ett skratt.

Jonas Frögren har haft en lång och framgångsrik ishockeykarriär med spel i Färjestad, Toronto Maple Leafs, KHL i Ryssland, Skellefteå och avslutningsvis i Leksands IF och därtill VM-spel med Tre Kronor. 

Du är ju van vid att ta en del smällar på isen, men har du åkt på någon värre än den här?

– Jag har ju tagit en del tacklingar men sargen och plexiglaset sviktar ju en del, men marken är stum. Det här är den värsta flygturen jag har åkt på i alla fall. 

Årets start var hans fjärde i GGN.

– Enduro och motocross var ju sånt man inte fick hålla på med under hockeykarriären, men min hockeykompis Emil Kåberg håller på nu efter hockeyn och han fick in mig på det när jag la av med hockeyn. I början tyckte jag bara att man fick ont överallt men sen blev det bättre när man åkt en del. 

Trots smällen så råder det inget tvivel om att han är tillbaka nästa år. 

– Det är någon speciell tjusning med Gotland, ett väldigt fint arrangemang med härliga människor. Visst blev jag lite skakis av det som hände, men nu tänker jag snarare att det är jobbigt att det är så långt till nästa år. Jag kommer stå på startlinjen, men då ska jag försöka komma lite längre, säger Jonas Frögren med ett skratt.  

Jobbigt läge.
Jobbigt läge.
Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!