GGN-legendernas tips till endurovinst

Tävlingshelgen är här. Till nybörjaren eller den vetgirige veteranen tipsar gammelrävarna om vad som krävs för ett lyckat lopp ute på det leriga fältet.

Förra året stod hårt och blött väder för ett extremt lerigt lopp.

Förra året stod hårt och blött väder för ett extremt lerigt lopp.

Foto: David Skoog

Enduro2019-10-24 11:00

Och så var det dags igen, folkfesten där lera och avgaser står högst upp på listan. Nu på lördag intar dryga 3000 enduroförare Tofta skjutfält för att avgöra vem som i år kommer stå som vinnare av den 36-åriga världsklassikern Gotland Grand National. Mats Nilsson har krönts till Kung av Gotland för sina åtta segrar, den senaste från 2010. Förra året fick han ställa in i sista minut på grund av en fraktur i lillfingret men i år ställer legenden upp som vanligt.

– Kroppen känns bra men jag tänker inte sikta för högt, jag kommer bli väldigt nöjd om jag lyckas rulla in som topp tio i alla fall, säger Nilsson. 

Huruvida det är någon annan som inom en snar framtid kan axla titeln Kung av gotland är Mats inte speciellt säker på. Men att dela med sig med ett par tips och tricks till den som kan behöva har han inget emot. 

– Kommer man som förare och ska köra GGN första gången gäller det att vara tålmodig. Din plats på starfältet är din plats och den långt är bak. Du kommer inte kunna köra igenom alla som är framför dig utan du får fint vänta. Sedan om du har lite flyt kanske du kan placera dig så att du får starta lite bättre till nästa år. 

Men det är inte bara mentaliteten som behöver vässas inför ett tre timmars lerdyk på motorcykel menar Mats Nilsson.

– Det måste finnas en helhet. Mentalitet är viktigt, vissa har den från början och andra måste träna upp den men man måste också vara redo för att sitta på mc:n riktigt länge. Det är bra om man kört några ordentliga långpass eller liknande tävlingar innan man ställer upp i startfältet på Tofta. 

Trots att enduron aldrig varit huvudfokus i Mats Nilssons motorkarriär minns han tillbaka på den gotländska folkfesten med bra känsla i magen.

– Mitt bästa minne var nog när vi körde 2010, jag var i så oerhört bra form så jag var säker på att jag skulle vinna redan innan vi startat. Tråkigare var det 2003 när en ordentlig skvätt med vatten och lera från den framför mig fick mig att vurpa till ordentligt.

Med sex GGN-vinster i bagaget har 54-åriga Joachim Hedendal sedan ett antal år lagt tävlingshjälmen på hyllan. Senast han jagade efter guld på endurohojen här på Gotland var 2006 och då slutade han på en 12:e plats. Trots att det var länge sedan sitter han fortfarande på ett och annat tips till nybörjarna.

– Innan man kommer hit ska man ha många timmar på cykeln, det är ett långt lopp och det är krävande att sitta i flera timmar. Sedan vet jag inte om man kan bli helt och hållet förberedd utan att faktiskt ha kört loppet innan, det är rätt speciellt. Kalkstenen är hal och det är mycket backar som ska avverkas. Nu har det kanske blivit lite bättre med just backarna på senare år men det är ändå ett riktigt tufft lopp. 

Utöver de självklara timmarna på motorcykeln menar Hedendahl att kosten också spelar en stor roll.

– Det funkar inte att äta massa godis och skräpmat innan, man behöver käka sig proppfull på bra grejer. Pasta och kyckling funkar alltid, det hjälpte mig mycket när jag fattade att maten var så pass viktig. Och så får man inte glömma att dricka mycket heller.

Och som topping på pizzan förespråkar Hedendahl en hälsosam mängd "split-vision".

– Det är så mycket folk överallt som du måste ha koll på. Du måste kunna se vart och när du ska passera, missbedömer du så är risken stor att du vurpar och hamnar en bra bit efter.

År 2009 stod Mats "Lappen" Nilsson på förstaplatsen för sjunde gången efter en hård kamp med finska Eero Remes.
År 2009 stod Mats "Lappen" Nilsson på förstaplatsen för sjunde gången efter en hård kamp med finska Eero Remes.
Vinnare genom åren

2000: Kenneth Gundersen

2001: Jonas Edberg

2002: Mats Nilsson

2003: Kenneth Gundersen

2004: Mats Nilsson

2005: Samuli Aro

2006: Mats Nilsson

2007: Mats Nilsson

2008: Mats Nilsson

2009: Mats Nilsson

2010: Mats Nilsson

2011: Pierre-Alexandre Renet

2012: Pierre-Alexandre Renet

2013: Pierre-Alexandre Renet

2014: Pierre- Alexandre Renet

2015: Josh Strang

2016: Kenneth Gundersen

2017: Kjetil Gundersen

2018: Albin Elowson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om