Elin och Endre ska ta nästa steg

Hon har spelat på alla positioner utom målvakt. Nu vill Elin Roos spela till sig en landslagsplats som center. Men först väntar seriepremiär för Endre.

Elin Roos vill att både Endre och hon själv tar ytterligare ett kliv den här säsongen.

Elin Roos vill att både Endre och hon själv tar ytterligare ett kliv den här säsongen.

Foto: Mattias Karlsson

Endre2019-09-20 09:03

23-åriga Elin Roos kliver in på sin fjärde säsong i Endretröjan.

Och känslan är att hon bara blir bättre och bättre.

Den här säsongen är målsättningen att ta ytterligare ett kliv - både för laget och henne själv.

– Många har Iksu och Mora som sina safecard och visst kommer dom att bli bra igen. Men jag hoppas verkligen att vi ska kunna slå oss in där i toppen. Definitivt på topp-4, säger Elin Roos som svarade för 20 (13+7) poäng på 25 matcher den gånga säsongen.

Förväntningarna är högt uppskruvade på sin egen prestation också.

– Jag vill etablera mig som en viktig spelare i ligan och hoppas en dag få dra på mig den där landslagströjan. Jag har varit med i Guldsteget tre år i rad, så jag har varit med där och nosat, fortsätter hon.

Roos värvades från Huddinge som back inför säsongen 2016-2017. Ganska snabbt tog hon klivet upp som forward. Sedan har hon varit tillbaka som försvarare, innan hon efter halva säsongen senast fick ta steget upp igen. Nu som center.

– Jag trivs oerhört bra som center. Det är en intressant position och att jag varit back tidigare hjälper mig mycket. Som center har man stora ytor att jobba på och jag gillar att man får styra och ställa lite där inne i mitten.

Låter som du fått en ny favoritposition?

– Så är det nog. Tidigare har jag sagt att jag trivs bäst som back. Nu får jag säga center, skrattar Elin Roos.

Vad krävs för att du ska bli en spelare för landslaget, tror du?

– Att jag kan leverera och vara mer delaktig i spelet i en hel match och att våga ha bollen i obekväma situationer.

På försäsongen har Roos bildat kedja med Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson. Det har sett lovande ut. Endre har visserligen bara spelat två matcher, men Roos har bidragit offensivt i allra högsta grad och svarat för fyra mål i storsegrarna mot regerande mästarlaget Täby och senast Jönköping.

– Offensiven är också något som jag vill förbättra. Mot Jönköping var det ganska lätta mål, eftersom Ellen och Wilma gjorde ett bra jobb för att få fram bollen. Men det ska vara någon där framme och peta in målen också.

Ni verkar trivas tillsammans?

– Absolut. Ellen och Wilma är väldigt spelskickliga och med mitt slit tror jag att vi kan komplettera varandra bra.

På lördag väntar Rönnby i SSL-premiären i Västerås. Är ni redo?

– Visst hade det varit bra att spela någon träningsmatch till, men det har samtidigt sett riktigt bra ut. Vi är verkligen spelsugna. Jag har gått och väntat på det här länge.

Har ni lagt vårens bittra uttåg mot Täby i kvartsfinalen bakom er?

– Det tycker jag. Vi hade ju ett bra läge att slå ut dom med 2-1 i matcher. Nu blev vi nervösa och kanske pressade. Jag tror inte att vi gör om det misstaget om vi hamnar i samma läge. Vi har släppt det och dragit lärdom av det.

Endre slutade femma i grundserien förra säsongen och fick ingen hemmaplansfördel i slutspelet. På upptaktsträffen hamnade laget fyra, när tränarna fick tippa.

– Fyra känns rimligt. Även om jag gärna ser oss högre upp.

Har ni vad som krävs för att bli ett topplag?

– Inför fjolåret värvade vi Ellen som verkligen var en toppjunior i Sverige. Nu har vi gjort det med Wilma och jag tycker vi har allt som krävs för att lyckas. Ellen och Wilma spelar annorlunda och kommer bli grymma. Sedan har vi två bra målvakter i Thea (Ekholt) och Frida (Görtz, nyförvärv) och Rebecca (Heed Arvidsson, nyförvärv) är en väldigt skicklig spelare. Det kommer bli bra, säger Elin Roos.

Endre har vunnit båda sina träningsmatcher med klara siffror.
Endre har vunnit båda sina träningsmatcher med klara siffror.
Endres trupp 2019/2020

Målvakter: Thea Ekholt, Frida Görtz (ny). Backar: Stephanie Boberg, Rebecca Heed Arvidsson (ny), Elin Gabrielsson, Moa Svanström, Stina Ander, Anna Karlsson, Tove Sandelin. Forwards: Sara Steen, Anna Moberg, Linnéa Wallgren, Elin Roos, Ellen Bäckstedt, Wilma Johansson (ny), Therese Ahlqvist, Isabella Ström, Maja Liljeroth och Erika Nilsson. Tränare: Sabina Wedberg (ny), och Joakim Sjöstrand.

Förluster: Sophia Lundmark, Liisa Kokkonen, Milla Nordlund, Karen Farnes och Clara Gottberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!