– Fantastiskt, kallt och mycket snö men jättesvårt att hitta tekniken. När jag väl kände en glimt av rätt teknik var det riktigt roligt, säger Yvonne Lindvall.

Det kan ha varit årets underbaraste kväll i svaidespåren. En kall måne kastade skuggor mellan snötäckta tallar, spåren glänste och dunjackorna åkte av i minus tio när spanarna fick upp farten. Helt vindstilla.

Efter att spanarna fått sina lånade skidor vallade fanns ingen återvändo – Håkan Lundberg, från Svaide Roma SOK:s skidsektion, gav en snabbgenomgång i klassisk skidåkning.

Artikelbild

| Sportspanarna som skidade.

– Man pratar om att det finns fem växlar i klassisk stil, vi ska i dag åka diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut, säger han och visar hur det går till.

Fallteknik ingick inte i lektionen, ”det är mjukt i snön”, säger Lundberg. Fallen var få (ett) under den timme spanarna tränade.

Skidåkning är en teknikkrävande gren och i ärlighetens namn blev väl inte rätt muskelgrupp aktiverad i varje stavtag. Armar och axlar kopplades in när ben och bål inte synkade.

En av de som höll högst fart i spåret var Sofie Knutas:

Artikelbild

| Skidutrustning går att hyra.

– Det här kan bli hur jobbigt som helst, du väljer, säger hon. Det är en superhärlig naturupplevelse.

De gotländska skidåkarna är snabba att reagera på snö, Niklas Callenmark, stugansvarig i klubben, berättar att så fort klubben kan presentera spår fylls skogen av motionärer, barn och Vasaloppsåkare. Klubben har ungdomsträning och vuxenträning och många kommer för att träna på egen hand.

Artikelbild

| Håkan Lundberg, Svaide Roma.

– Ungdomarna tränar en gång i veckan, de kör ungefär en timme sen bjuder vi på mat som föräldrarna gjort i klubbstugan, säger Callenmark.

Ensamt i spåret, visst, men skidsport är en social sport. Innan och efter är gemenskapen stor, servering, värmestuga och skiduthyrning med vallahjälp finns.

Artikelbild

Klubben jobbar hårt för att ha fina spår till åkarna. Callenmark berättar att han under veckan kört upp spår klockan fyra på morgonen för de tidiga morgonåkarna.

– Skidsporten är stor på Gotland när det finns snö, det märker vi här ute. Skulle jag i dag annonsera om ungdomsträning skulle det i morgon stå hundra barn här, säger han.

Artikelbild

Snöfattiga vintrar gör klubben spår med hjälp av snökanonen. Minus fyra på termometern och en insats av klubbens medlemmar är det som behövs. Ligger fem centimeter snö på marken samlar man in snön för att göra spår. I nödfall finns rullskidor att ta till, populärt bland medlemmarna. 2016 arrangerade man tillsammans med Gotland Sports Academy SM i rullskidor.