Elin Roos trodde inte att det var sant när Endretränaren Alexander Brinkmann ville testa henne som back. Hon var ju en måltjuv och dessutom hade hon sedan unga år fått höra att hon hade defensiva brister.

Endretränaren däremot hade tänkt tanken både en och tre gånger . När sedan Stina Ander gick sönder gjorde han slag i sak.

– Först blev jag livrädd. Jag hade aldrig sett mig som någon defensiv spelare och att gå in som back i SSL var ju jätteläskigt, skrattar Elin Roos.

Artikelbild

| Följs åt. Alexander Brinkmann värvade först Elin Roos till Huddinge och sedan Endre.

Snart ett år senare ångrar hon inget.

– Jag har ju alltid varit en målskytt och poängspelare, men i SSL har det inte riktigt lossnat, säger hon.

Elin Roos tillhörde Stockholms mest lovande spelare födda 1996 och redan som 16-åring sköt hon upp moderklubben FBI Tullinge till division 1 och fortsatte där att ösa in mål. Djurgården såg talangen och hämtade henne till SSL-säsongen 2013–2014. Klubben vann samma år SM-guld, men Elin fann aldrig sin plats i storklubben.

Istället fick hon ett samtal av Huddinges nye tränare Alexander Brinkmann som ett par år tidigare – när han var assisterande tränare i Täby – mött Elin Roos i en DM-match.

Artikelbild

| Fin utveckling. Elin Roos stortrivs som back och utvecklas för varje match.

– Elin Roos var den enda värvningen vi gjorde det året, konstaterar Alexander Brinkmann som efter säsongen tog över Endre IF.

Brinkmann gillar spelaren Elin Roos. Fattas bara annat när han värvat henne till två olika klubbar.

Artikelbild

– Hennes spelförståelse och teknik i kombination med en hög ambitionsnivå gillar jag, säger Alexander Brinkmann som lämnade Huddinge efter en säsong.

Elin Roos gjorde en säsong till innan Huddinge skrotade SSL-laget och Elin Roos lämnade Stockholm för Gotland.

– Jag trivs jättebra här, men det var jobbigt i början, säger Elin.

Dels saknade hon familj och vänner, men också på grund av att det gick trögt på innebandyplanen trots att hon ofta matchades i skyttedrottningen Sara Steens kedja.

– Att flytta till Visby som stad var inte jobbigt. Jag kommer ju från Tullinge och det är knappast city utan en håla ungefär lika stor som Visby. Men Visby känns mer som en stad, säger hon.

I mitten av november inför bortamötet med IBK Dalen skiftade hon från forward till back. Nu ett år senare finns inga tveksamheter längre.

– Det är här jag ska spela. När jag väl testade så kändes det naturligt. Jag får ha mycket mer boll nu än vad jag hade som forward och det är jag trygg i, säger hon.

Alexander Brinkmann är också imponerad över framstegen hos 21-åringen.

– Hon är bra. Jag tror att hon i en relativt snar framtid kan vara där och tänker då främst på det landslag som spelar VM 2019, säger han.

Elin Roos styrkor sitter i bollbehandlingen och som back har hon friheten att gå offensivt när tillfälle ges.

I hemmapremiären mot Linköping blev det ett mål (2–0), men dessutom täckte hon spektakulärt ett skott för egna laget som även banade väg för Erika Nilssons matchvinnande 5–4-mål.

– Det brände till rätt mycket när jag gled på knäet, säger hon och håller sig för knäskålen.

Har du sett situationen i efterhand?

– Ja och ”Soffan” (Sophia Lundmark, målvakt i Endre) var också på väg dit så jag kan ha snott en TV-räddning från henne. Men det var det ju värt.

Ni tycks gilla att täcka skott...

– Det handlar bara om att våga. Det är klart att det gör ont ibland, men man lär sig. När du fått några skott på dig så släpper det.

Endre är tillsammans med Kais Mora fortfarande utan poängförlust i SSL.

– Vi har inlett starkt trots att vi inte är helt nöjda med spelet. Men vi visar iallafall att vi kan stänga matcherna.

Elin Roos gjorde i fjol elva poäng (3+8) på 31 matcher. I år är hon uppe i fyra poäng (1+3) redan efter fyra.

– Det kommer att bli en bra säsong för Endre, vi har några växlar till, säger Elin Roos.

Endre spelar på söndag hemma mot Warberg.