I Sjonhem, på båda sidor vägen mellan Ljugarn och Roma, ligger Suderbys Ridklubb. En begagnad tennishall från Huddinge som man byggde om till ridhus på ena sida – på den andra ligger själva gården med stall, ridhus och hagar.

Gerd och Leif Jansson som driver Suderbys Ridklubb hjälpte sju spanare stilla skritta varv efter varv i ridhuset.

– Jättekul, jag hade gärna ridit mer. Gärna i skogen, säger Gustav.

Artikelbild

| Vid Suderbys ridklubb fick Sportspanarna rida.

Gården står på tre ben – ridskolan, hästutbildning genom Gotland Grönt Centrum och Komvux, samt turistverksamhet sommartid.

– Vi sysslar med utbildning för hästfolk, oavsett vilken av de här tre verksamheterna vi bedriver. Målen är samma inom de tre inriktningarna, säger Gerd Jansson.

Hästar och ridning verkar ha terapeutiska egenskaper för äldre människor eller de med psykiska besvär. För Sportspanarna var det ren och skär upptäckarglädje under några timmar i sadeln.

– Jag försökte visa dem att hästen ska vara i fokus, det är inte så enkelt i början. Man måste vara ödmjuk och ha en känslighet för vad hästen gör. Hästen blir aldrig bättre än sin ryttare, säger Gerd.

Artikelbild

Några av spanarna släppte efter att tag på bromsen och lät skritten övergå i lättare trav. Det gick bra det också.

– Det blir nog precis vad man gör det till. Adrenalinet gjorde det troligen lite jobbigare än om jag varit van. Det var kul, harmoniskt och lite jobbigt, säger Elin Björkman.

Artikelbild

Suderbys är förutom ridskola ett traditionellt lantbruk, gården har varit i släktens ägo sedan 1649, mangårdsbyggnaden uppfördes 1883. Sportspanarna klev in i ridhuset med lite olika erfarenheter. Det visade sig betydelselöst, alla satte upp utan större tvekan och lät sig bäras iväg varv efter varv.

– Jag tycker ridning är en fantastisk sport. Det känns som jag släpper alla andra tankar och bara fokuserar på det jag gör just nu, säger Emelie Andersson, som ridit tidigare.

Artikelbild

Eva Sandin, som är den mest livserfarne i gänget, men med begränsad vana på hästryggen säger:

– Det här är för alla åldrar, det är nog inte heller några problem för dem med funktionsnedsättningar. Män och kvinnor tävlar på samma villkor, det gillar jag, det är en väldigt rättvis sport på så sätt.

Artikelbild

För skolbarnen på Gotland Grönt Centrum finns ett alldeles speciellt värde.

– Man kan inte läsa sig till allting. Med hästarna lär sig barnen av erfarenheter, att praktisk jobba och träna med hästarna, säger Gerd och skickar en passning till Sportspanarna:

Artikelbild

– De skötte sig jättebra. Ridsport är verkligen till för alla.