Det är sen söndagsförmiddag och i idrottshallen på gamla KA3-området i Fårösund pågår arbetet med att duka upp för pingismöte. Borden ställs upp, plintar med resultattavlor kommer på plats och hagarna måttas in. Fårösunds GoIK ska ta sig an Östergarns IK i division 4 Gotland, öns enda lokala seniorserie.

Serien består av åtta lag, varav Gute har tre. Därtill Fårösund, IF Hansa-Hoburg, IFK Visby, Klintehamns IK och Östergarn.

Gästernas Mattias Ahlgren anländer och riggar upp en laptop, serien har en facebook-sida och matchen livesänds på den sociala medieplattformen.

Artikelbild

| Thomas Wester kommer med goda råd till Roland Jansson i en setpaus

Seriematcherna spelas med tre spelare i singel, sedan kan man, om man vill, komplettera med ytterligare spelare i dubbel.

– Vi har sju spelare och tänkte att det skulle vara jättelugnt, men vi höll på att inte få ihop spelare till första matchen i alla fall. Man klarar sig inte med endast tre spelare, och det är nog delvis därför flera mindre föreningar inte får ihop något lag, säger Roland Jansson som är en drivande kraft i Fårösund.

Pingisens storhetsperiod på ön är svunnen. Tidigare fanns det klubbar i socknar som Barlingbo, Burs, Ekeby, Grötlingbo, Hörsne, Lummelunda, Martebo och Othem för att nämna ett axplock, listan skulle kunna göras lång.

Utifrån det perspektivet medger Roland Jansson att det känns lite konstigt att det för närvarande endast finns en seniorserie på Gotland.

Artikelbild

| Östergarns Mattias Ahlgren i aktion mot Erik Frändfors.

– Så är det, men samtidigt är det ändå ett jätteuppsving i år med åtta lag och det känns jättekul. Luften gick ur lite grann när IFK Visby inte kunde få ihop till sitt lag i division 2, men nu har fyran blivit en jätterolig serie istället.

Inför matchen mot serietvåan Östergarn håller han förväntningarna nere.

Artikelbild

| Lagen matchas. – Det är lite tjuv- och rackarspel när man sätter upp laget, säger Roland Jansson.

– De är klara favoriter, men vi ska se om vi inte kan trilskas lite med dem, säger Rolle Jansson med ett skratt.

Östergarn är nykomlingar i årets serie, men på intet sätt några duvungar i gotländsk pingis.

Artikelbild

– Sedan 2003 har pingisen legat i dvala i föreningen, men nu har det kommit igång igen. Förutom serielaget har vi även ett gäng ungdomar som kommit igång och spelar. Det känns väldigt roligt, säger Fredrik Pettersson som är spelande ordförande i klubben.

Matchen då?

Artikelbild

Östergarn ryckte snabbt åt sig ledningen tack vare Johan Pettersson. I match två ställdes Roland Jansson mot östergarns Dan Klingvall. Janssons defensivspel bar inledningsvis inte frukt och han hamnade i två sets underläge. Efter att ha reducerat till 1–2 i set så tappade Jansson kommandot i fjärde och fokus blev att jaga ikapp. Efter att ha räddat två matchbollar blev hemmaspelaren dock lite väl passiv och Klingvall vann matchen med 3–1 (12–10, 11–4, 5–11, 12–10). Efter att Mattias Ahlgren drygade ut Östergarns ledning till 3–0 genom att slå Erik Frändfors såg matchen ut att bli en snabb historia. Fårösund vaknade då till och efter den första dubbeln var det rejält liv i matchen, 4–3 till Östergarn. Slutligen blev det favoriten Östergarn som vann med 6–4, men Fårösund kan glädja sig åt att de definitivt trilskades i matchen.

Roland Jansson och Fårösund var inte alltför nedslagna av förlusten.

Artikelbild

– Idrott ska ju vara för alla, och jag tycker division 4 representerar det rätt väl. I vår senaste match mot ett av Gutes lag var deras yngsta spelare 15 år och jag var äldst med mina 55 år, Gute hade två tjejer i laget och vi hade en. Det är kul, det är idrott för alla det.