Tranås spelade precis som Visby Roma en tredje match i playoff 1 borta mot Östersund i söndags.

Smålänningarna vann det första mötet, men sumpade sedan chansen att ta sig vidare på lördagen efter att ha torskat med 2–6.

Avgörandet blev mer spännande och skedde efter förlängning. Det var 2–2 efter ordinarie tid.

I slutet av tredje perioden drog en Östersundspelare på sig ett matchstraff, efter en tackling mot huvudet. Vilket blev avgörande.

– Vi kunde avgöra där i power­play och det var oerhört skönt, säger Tranås gotländske back Niklas Dahlberg, som var på isen när seger­målet kom.

Vilt jubel utbröt efter att Fredrik Lindström hittat rätt, samtidigt som hemmalagets och deras supportrar (över 1 000 åskådare) deppade.

– Så skönt! Det var väl inte helt populärt i arenan att dra på sig den där femman, samtidigt är det svårt. Vår kille­ kommer ganska lågt ner med huvudet vid tacklingen, men det är inget man be­höver fundera på nu, fort­sätter Niklas Dahlberg.

Tranås missade att ta sig till allettan med minsta möjliga marginal före jul och har fått gå den långa vägen. Efter att laget vunnit fortsättnings­serien slog Tranås ut Hammarby i ett förkval till playoff. Även den matchserien gick till tre matcher.

– Vi missade allettan med en poäng och i stället gick Dalen (som Visby Roma i sin tur besegrade i playoff 1) vidare. Just då var det tungt, men vi bestämde oss för att vinna fortsättningsserien i stället, säger han.

Dahlberg gör sin andra säsong i klubben, efter flytten från Visby Roma – och har gjort det bra. På 34 matcher har han svarat för 14 (7+7) poäng. Första säsongen blev det åtta poäng totalt.

– Det har känts bra, jag har fått större förtroende och spelar i powerplay. Sedan har puckarna börjat trilla in och det är alltid välkommet.

Det har varit en lång säsong för backen. Efter att Tranås blivit utslaget i fjol drog han till Australien och spelade för Melbourne Ice, som blev mästare i AIHL. Efter ett kort uppehåll rullade en ny säsong i gång med Tranås.

– Jag kände mig sliten ­under en period i november, men annars har det varit­ lugnt och jag trivs med hockeyn­ och i Tranås.

Nu väntar Kristianstad i playoff 2, första matchen spelas på hemmaplan i morgon.

– Ett riktigt bra lag som väl får bära favoritskapet, men vi slog Kristianstad båda gångerna i grundserien. Vi är inte nöjda bara för det här och vill vidare.

Något som lockar lite extra är att få möta sin tidigare klubb.

– Både vi och Visby Roma är lite underdogs nu, men det vore något att få möta dom framöver. Jag har aldrig spelat mot Visby Roma, säger Niklas Dahlberg.