Nu har det gått sju år sedan den där bragden på Visbys gator. Zandra, hennes sambo och två barn, bor i Täby norr om Stockholm och att cykla har hon minsann inte släppt. Men idag handlar det inte alls om att tävla på en hög nivå.
– Det blir mer som motion. Jag cyklar eller springa oftast till jobbet, säger Zandra när vi träffas under hennes korta Gotlandsbesök hos systern Helena Wästfelt i Roma.
Det var cyklister från tiotalet olika länder/öar som gjorde upp i sportens sista lopp under Island Games på Gotland 2017. Det var ett så kallat kriterium som avgjordes på gatorna i södra Visby. Lite duggregn gjorde underlaget en aning halt.
Cyklisterna körde tio varv på en slinga med start och mål på Visborgsgatan. Så här gick banan: Visborgsgatan – Gutebacken – Palissadgatan – Visborgsgatan – Sören Norrbys gatan – Klippgatan - Visborgsgatan.
Ingen hade egentligen räknat med Zandra Larsson. Inte ens hon själv. Efter en sjundeplats i det inledande tempoloppet och en tiondeplats i landsvägsloppet fanns det andra som fick bära favorittrycket.
– Min enkla plan var att ligga med i klungan och ge allt i spurten, minns Zandra.
Taktiken gick hem. Inför det avslutande varvet låg Zandra på sjunde plats. Men nu hände något – Zandra tog täten och när cyklisterna svängde ut för spurten på Visborgsgatan började Zandra dra på riktigt ordentligt och då var det ingen som hängde med.
– Jag hade verkligen is i magen som väntade så länge, säger Zandra. Egentligen är jag ju inte alls någon bra spurtare. Kan än idag inte fatta hur jag kunde vinna loppet och även få ta emot GT-guldet.
Sambon Peter Brandwold, 39, är kanske inte lika förvånad:
– Zandra har ett otroligt pannben, ett fantastiskt driv och ger sig aldrig.
Systern Helena fyller på:
– Hon är sååå jäkla envis. Kastar du henne i en å så flyter hon motströms…
Ja, då förstår ni kanske att hon var först över mållinjen där på Visborgsgatan för sju år sedan.
Anders Selin, Ringmurens CK, stor cykelentusiast och tävlingsledare under det minnesvärda loppet minns tillbaka:
– Jag fick ju totalt frispel när Zandra vann. Hoppade och skrek som en galning, får gåshud än idag bara jag tänker på det. Kanske inte så snyggt när man är tävlingsledare, men min glädje gick inte att stoppa…
Anders berättar vidare:
– Det blev inga utbrytningar förrän Zandra på sista varvet drog hårt i backen på Palissadgatan och i de fem skarpa kurvorna innan upploppet. Ingen fick ”rullen” på Zandra som ensam kunde korsa mållinjen. Jag har nog aldrig blivit så positivt överraskad under alla mina år som ledare och tränare. Zandra var ett ganska oskrivet blad för mig.
– När tumultet lagt sig skulle jag också sköta ljudet vid prisceremonin och fick äran spela ”Du gamla du fria”. Vad gjorde det sen att vi inte hann frakta bort speakervagnen från gatan och fick en parkeringsbot på 700 kronor. Det kunde vi ta med en klackspark…
– Cykelsporten fick definitivt ett uppsving på Gotland, framförallt har vi lyckats få igång ungdomsverksamheten och i år har vi fått en svensk mästare i klassen pojkar 15-16 år, Albin Karlsson.
Zandra Larsson gjorde, när tre kandidater återstod, upp om GT-guldet med fotbollsspelaren Anna Oscarsson och varpakastaren Torbjörn Lawergren. Anna hade 2017 blivit svensk mästare i Linköping och spelat Champions League. Topptrions ende man, Torbjörn Lawergren, svarade för en imponerande insats i varpans centimeterkastning. Vid SM noterade Torbjörn 106 cm på 36 kast, vann titeln och slog ett 33 år gammalt rekord.
Jag minns att Torbjörn hos vissa var något av favorit till guldet, men juryn fastnande för Zandras bedrift som utfördes i tuff internationell konkurrens. GT-guldet delades första gången ut 1942 med Visby IF:s friidrottare Allan Hansson som vinnare. Cykelsporten har tagit hem priset en gång tidigare, 2004, med Thomas Löfqvist som vinnare.
Zandra växte upp och har testat många olika idrotter, bland annat fotboll, innebandy, friidrott, basket och simning
– Jag spelade fotboll i P 18 och innebandy i Visby IBK. Efter att jag gått ut gymnasiet flyttade jag från ön och bor idag i Täby norr om Stockholm.
Efter triumfen under Island Games fortsatte Zandra tävla en del på cykel där det också blivit någon pallplats. Ingen större satsning dock.
Zandra jobbar som dietist och sambon Peter är fysioterapeut, alltså sjukgymnast. Deras samlade kunskaper är inte helt fel att ha med sig i ett välmående liv. Paret prioriterar ett flitigt motionerade och att må bra istället för den hets det blir vid tävlingar. Tillsammans har de också två pojkar, Ralf 4 år och Ivar 2 år.
– Nu tävlar jag inte alls, cyklar och springer dock en hel del. Ibland känns det onödigt med bil.
För att komma från Täby till Roma via Nynäshamn med två små barn krävs dock en bil. Men bak på bilarna hänger Zandras och Peters cyklar. Räkna med att de dyker upp längs Gotlands vägar under den vecka de tillbringar här på ön.
– Men det är enbart för motion och ofta med barnen i en kärra efter cyklarna.