Unika satsningen – Emmelie tar cheerleading till Gotland

Emmelie Eriksson, 28, flyttade till Visby i vintras – och bara ett halvår senare är hon med om att starta en unik satsning. Om ett par veckor drar öns första cheerleadingförening någonsin igång. ”Att starta upp en sport som inte har funnits här tidigare känns otroligt”, säger Eriksson.

Emmelie Eriksson ska starta Gotlands första cheerleadingförening.

Emmelie Eriksson ska starta Gotlands första cheerleadingförening.

Foto: Kalle Forssell

Cheerleading2024-08-23 19:00

I januari packade Emmelie Eriksson, 28, ett flyttlass och lämnade Stockholm för Gotland. Hon ville göra något nytt, och började plugga till sjuksköterska på universitetet. 

Samtidigt var det något som saknades – men det skulle snabbt få sin lösning. 

Sen hon var sex år gammal har Emmelie hållit med på cheerleading, och efter att ha kommit i kontakt med Visby AIK:s ordförande Malin Olin har snabbt och plötsligt en helt ny och för Gotland unik satsning tagit form. 

Under Visby AIK:s paraply startas föreningen Gute Cheer Athletics, och om bara ett par veckor är det dags för en historisk premiärträning. 

– När jag började plugga här kände jag verkligen att jag saknade föreningslivet, att det var en del av mig som saknades. Så nu, när man får chansen att starta upp det igen, känns det superkul. Det är en stor del i mitt liv som har saknats och det är väldigt kul att det finns ett stort intresse här, säger Emmelie Eriksson. 

Eriksson var själv aktiv fram till 2015 och har tävlat på den högsta nivån i Sverige, men även internationellt. Hon har också skaffat sig en mångårig erfarenhet som tränare och ledare, och älskar sporten som är på väg att etableras på ön. 

– Det bästa med cheerleading är att det är en väldigt inkluderande sport! Den inkluderar alla typer av personer, oavsett bakgrund, utseende och läggning. Alla får sin plats och så skapar man ett lag utifrån personerna. 

– Alla behövs och har sin roll, och om man inte finns där kan resten av laget inte göra sitt. Det gör att det blir väldigt familjärt. Det krävs mycket engagemang men det brukar skapa en otrolig sammanhållning, säger Eriksson om den snabbt växande idrotten, som kom med i Riksidrottsförbundet 2019. 

undefined
Emmelie är överraskad över det stora intresset för den nya satsningen.

För en kort tid sen öppnade man upp för anmälningarna och vände sig till alla mellan 8-13 år, och Emmelie Eriksson är överraskad av den positiva responsen. 

– Vi har fått in jättemånga intresseanmälningar, det har gått fort. Vi trodde inte att det skulle vara så populärt, säger hon.

Ett 20-tal utövare kommer att vara med från början, och Emmelie Eriksson säger att man kommer att skynda sakta för att bygga de grundläggande baskunskaperna. 

Men redan idag finns många tankar och förhoppningar om vart satsningen kan ta vägen.

– Absolut! Jag har redan ganska mycket visioner och tankar. Jag har börjat prata med förbundet om vilket distrikt vi ska tillhöra när det är dags att börja tävla, säger Eriksson. 

Vad har du för visioner och drömmar? 

– Jag vill att det här ska hamna på cheerkartan. Cheerleading-Sverige är en jättefin community, det finns en fin sammanhållning mellan föreningarna. Och under den här starten vi har fått mycket stöd från övriga föreningar. Jag vill att vi ska kunna börja tävla när vi är redo för det och kunna ta över och leverera. På ett sätt som är rimligt utifrån förutsättningarna här.  

Och att vara med och starta upp något helt nytt inspirerar. 

– Det känns superkul! Jag har pratat mycket med förbundet och de berättade att de fått många förfrågningar från föräldrar om vart man kan vända sig. De har alltid fått säga att det inte finns på Gotland, men nu finns det. Det känns jättestort, säger Emmelie Eriksson. 

undefined
Bild från tävlingar i cheerleading under SM-veckan tidigare i år.
Cheerleading

Cheerleading har sitt ursprung i USA, och startade som hejarklackar till olika skollag. Sen dess har sporten, som är besläktad med gymnastiken, utvecklats kraftigt och spridits över världen. Svenska Cheerleadingförbundet har idag drygt 18 000 medlemmar och valdes 2019 in i Riksidrottsförbundet. 

”I Sverige håller vi på med något som heter allstar cheer, inte som i USA där man hejar på ett lag. Det kallas college cheer. I Sverige tränar man för att tävla med sitt lag och tränar in en rutin på ungefär två och en halv minut”, säger Emmelie Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!