Efter att ha mellanlandat hos en av sina hopptränare i ett vintrigt Tona Hällestad i Skåne styrdes kosan mot varmare breddgrader.

300 mil söderut och den spanska sydkusten närmare bestämt.

– I höstas planerade jag att vara i Skåne under februari månad hos min tränare Jacob Hellström men just då skulle han till Spanien. Då fick jag frågan om att följa med dit istället. Först tyckte jag det lät helt galet men samtidigt såg jag det som en chans att få utvecklas som ryttare och ett sätt att kunna ge mina hästar en annorlunda och givande vinterträning, berättar 23-åringen.

Artikelbild

| PUSER. Cajsa i sadeln på Blackberry i Fröjel för drygt två år sedan.

Avresan skedde i mitten av februari ihop med några andra hästar och ett gäng hästskötare och efter ett par dygn och flera pauser på vägen klev de så av på tränings- och tävlingsanläggningen i Vejer de la Frontera.

Cajsas två hästar, Blackberry och Himalaya Z, ska ha tagit den långa trippen bra och man har redan hunnit leverera fina resultat på tävlingsbanan.

– ”Berra” har placerat sig fyra och sexa som bäst i ett par 120-klasser bland ungefär 120 startande. Tävlingarna håller så kallad ”Internationell tvåstjärnig” och vi har varvat ganska tuff träning med tävlandet. ”Maya” är yngre och har hittills mest fått vara med för att lära sig, säger Olsson.

Det återstår ungefär tre veckor av touren och lika många tävlingstillfällen erbjuds de cirka 2 000 hästar som befinner sig på området för närvarande.

Artikelbild

| HAND MED HÄSTAR.

Tävlingsplatsen rymmer ett 20-tal olika ridbanor, alla av hög klass, och vid ett titt i resultatlistorna hittar man representanter från i stort sett hela Europa vilka har valt att delta i denna Sunshine Tour.

– Det bästa hittills är givetvis klimatet, och att hästarna verkar trivas så pass bra som de gör trots dåliga möjligheter till någon hagvistelse. De verkar också gilla värmen här nere, särskilt Berra. Och som tur är det finns det massor av grönt gräs här intill som man kan gå till så de får beta.

Planerna är att komma hem till Gotland igen efter att touren är slut och vad kommer då Berra och Maya göra det första de gör när de får trampa Träkumlamark igen?

– Antagligen rusar de iväg i deras stora hagar där hemma och slänger sig ner för att rulla sig i snön, om det nu finns någon kvar vill säga, säger Cajsa Olsson från ett soldränkt Spanien till GT-sporten.