Det kommer att vara packade läktare inne på Karlstadtravet när den första sträckan startar i kväll. Johan Holmberg står då på startlinjen i WRC2-klassen.
– Det gäller att vara försiktig med gasen där, kommer man upp i för högt motorvarv så kommer hjulen bara att spinna. Det är konstfrusen is och att starta på det är ungefär som att starta en vanlig bil på halt väglag, men det gäller att komma ihåg det när hjälmen är på, säger Johan Holmberg.
Den första sträckan är kort, två varv inne på travet och sedan är det klart. Det handlar mest om att visa upp bilarna för publiken.
Det verkliga allvaret börjar på de längre sträckorna ute på vintervägarna i de värmländska skogarna.
– Det är de bästa förhållandena sedan 1991, vi bor på samma hotell som de stora grabbarna, ja det går inte att få det bättre, säger Johan Holmberg.
Under dagarna inför tävlingen har han och kartläsaren Christoffer Bäck fått köra igenom banan och tagit noter. Noter är instruktioner om hur banans partier ser ut, kartläsaren instruerar föraren fortlöpande under tävlingen.
Tävlingen fortsätter sedan från fredag till söndag. Gotlänningen väntas inte ha något med toppstriden i klassen att göra.
– Det är ungefär 30 mil som ska avverkas, det handlar om att fokusera i tre dagar och det har jag nog aldrig gjort tidigare. Tappar jag koncentrationen så kommer jag att falla in i tvåhjulsdriven körstil. För min del handlar det om att lära känna bilen bättre, starta försiktigt, farten får komma efter, säger Johan Holmberg.
Gotlänningen är ny i sin fyrhjulsdrivna Ford Fiesta R5, under SM-tävlingarna i Vännäs för två veckor sedan, debuterade han med bilen i tävlingssammanhang.
Johan Holmberg är inte ensam gotlänning i startlistan. Madelene Buskas är kartläsare i Joakim Romans bil, en Skoda Fabia R5, som startar i samma klass som Holmberg. I besiktningen finns i vanlig ordning gotländska inslag. Anna Rönnle med flera är på plats.
– Jag har sett dem! Bara det att besiktiga bilen inför tävlingen är en annan grej här. I vanliga fall finns det lite mån att förhandla om detaljer som inte stämmer, det går inte här. Är det något fel pekar de med hela handen, sen är det bara att åtgärda, säger Johan Holmberg.