"Jag har alltid fått kriga för min plats"

En rutinerad krigare är tillbaka i ett Visby Ladies som söker upprättelse. "Jag vill ge basketen en sista chans", säger Caroline Danielsson.

Hon har inte spelat i ligan på sex säsonger, men nu gör Caroline Danielsson comeback i Visby Ladies.

Hon har inte spelat i ligan på sex säsonger, men nu gör Caroline Danielsson comeback i Visby Ladies.

Foto: Mattias Karlsson

Basket2019-09-26 21:03

Säsongen 2018-2019 blev en jättebesvikelse för Visby Ladies.

För andra gången i föreningens långa historia av spel i högstaligan missade klubben slutspel.

– Gissa om jag är revanschsugen. Jag har aldrig missat ett slutspel. Jag har nog aldrig missat en semifinal ens, säger Eivind Möstl, huvudcoach samtidigt som en ny upplaga av Visby Ladies värmer upp i baskettemplet på A7.

Efter säsongen har det varit samma vanliga visa med stor spelarrotation och ett till största delen helt nytt lag. Borta är spelare som Branndais Agee, Zakiya Saunders och Veronika Mirkovic. Bara fyra spelare (Elsa Grufstedt, Felicia Thomsson, Jonna Raflund och Johanna Persson) finns kvar från förra säsongen.

Och för sportchefen och assisterande coachen Anders "Leo" Pettersson har det varit ett stort fokus på att förbättra skyttet under sommarens transferfönster. 

– I fjol var vi det största laget och tog flest returer, men vi hade väldigt svårt att sätta i bollen från trepoängslinjen och det gjorde att vi föll i många matcher. Vi hade inget konstant skytte och det har jag haft med mig i år i värvningsarbetet. De spelare vi värvat ska vara bra skyttar utifrån och det gäller både proffs och svenska spelare. Skyttet ska komma naturligt, säger han.

Bland nyförvärven i Visby Ladies sticker Alexa Middleton ut som efter lysande karriär på ett av USA:s mest ansedda college nu ska ta Svenska Basketligan med storm. Här har Visby Ladies alldeles säkert hittat en toppspelare.
I raden av nyförvärv finns också en comebackande Caroline Danielsson som är tillbaka i ligan efter sex års uppehåll.

– Jag vill jag ge basketen en sista chans för att se om min kropp håller. Jag har problem med mina fötter, säger Caroline Danielsson som dras med kronisk inflammation i hälsenorna.

Sommaren var tuff. Pappa Micael Danielsson, tidigare var ordförande i Visby Ladies, gick nyligen bort efter en tids sjukdom. 

–  Pappa ville att jag skulle spela. Det ville han och det har han sagt till mig varje år efter att jag slutade. Men det är inte därför jag gör det här. Mer för att jag fortfarande har möjligheten för du vet inte hur länge du har den. 

En övergång till Visby Ladies var på gång redan i vintras, men då blev det ingenting av det.

– Jag spelade i division 2-laget och ville inte svika tjejerna. Det kändes inte rätt.

I våras fick hon frågan igen och de bestämde sig för att höras på nytt efter sommaren.

– Efter sommaren tog vi ett snack. Då kände jag att jag ville, men jag driver också min godisaffär och mitt kafé så jag har inte hur mycket tid som helst. Nu hittade vi en bra lösning.

Hur var det att efter så lång tid börja träna med ett elitlag igen?

–  Det var rätt jobbigt i början. Jag hade inte tränat på rätt många veckor under sommaren, men nu tycker jag att jag hänger med. Sen är jag inte lika snabb som de andra, men de ska väl vara bättre än mig. Det är ändå tio år yngre.

Eivind Möstl håller en låg profil och övervakar träningen från sidan.

Anders "Leo" Pettersson är mer aktiv och bryter träningen och samlar spelarna framför sig.

– Vad håller ni på med? Ni slösar bort er tid! Det är fem dagar kvar till premiär och ni spelar försvar som ett lag i andraligan! Kom igen nu. Tätare på och mer aggressivitet.

Caroline Danielsson har alltid varit en krigare ute på parketten. Ränderna går inte ur för att du passerat 30.

–  Jag har alltid fått kriga för min plats i laget. På basketgymnasiet i Luleå fanns det en annan tjej som var den tilltänkta stjärnan på min position, men hon klarade inte av pressen och då fick jag chansen att visa att jag kunde hantera den. Krigar du inte eller visar inte rätt vilja finns det alltid någon som vill ha din plats. 

Vilken roll tar du i det här laget?

–  Jag är inte här för att göra grejer för mig själv utan för att hjälpa laget. Jag tycker bara att det är kul att kämpa och visa att man gör det man ska. Är du inte bäst, snabbast eller starkast kan du alltid bidra på något sätt och när folk ser hur mycket du vill så smittar det av sig.

Som 35-åring känner hon väl till sina begränsningar.

– Det har jag alltid haft i mig. Jag vet att jag inte är någon startspelare eller stjärna på det sättet men jag tror att jag kan tillföra en del annat till laget. Rutin till exempel. Jag vet vad det handlar om.

Visby Ladies ställs mot Norrköping Dolphins borta i sin premiär.

– Det är svårt att veta var vi står, men givetvis är det slutspel som gäller. Vi är ett lag av kämpor utan divor och egoister och det är en fördel för oss. Det kommer att bli bra fart och många spelare med olika kvalitéer att titta på.

Alexa Middleton och Julie Spencer är två av många nya i Visby Ladies.
Alexa Middleton och Julie Spencer är två av många nya i Visby Ladies.
Visby Ladies 2019-2020

Spelartruppen:
Elsa Grufstedt, Isabella Kaukopaasi, Camilla Kilinc, Micheline Mercelita, Alexa Middleton, Johanna Persson, Jonna Raflund, Julie Spencer, Felicia Thomsson, Jaycee Coe, Caroline Danielsson.

Coacher:

Eivind Möstl, Anders "Leo" Pettersson och Marie Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!