Vid spisen ska Dalhem utvecklas

FOTBOLL: Uthålligare. Starkare. Smartare. Mindre skadade.
Allt detta ska Dalhems fotbollsspelare bli. Bara genom att stoppa in rätt saker under näsan.
I Södervärnsskolans kök i Visby i går kväll startade tjejernas nya satsning på att äta rätt.

Sport2005-02-22 06:00
GT-sporten hängde över axeln på Dalhemspelarna när de fräste lök och champinjoner, kokade makaroner, stekte kyckling, blandade sallad och tillredde såser.
Truppen delades upp i smålag där varje grupp fick 140 kronor att handla för. På temat pasta tillagades sedan olika sunda rätter som slutligen avnjöts tillsammans med ledarteamet.
- Det här är ett underprioriterat område. Jag tror det är så för många lag, säger spelaren Helena Nirs.
- Man äter nog inte så bra. Det blir mycket snabbmat och på dåliga tider. Det är kul att få lära sig vad man ska äta, menar Andrea Caesar.

Dålig mat - dåligt spel
Gårdagskvällen inleddes med en föreläsning av Ingrid van Tour och Maria Gottfridsson, båda hemkunskapslärare på Romaskolan.
Därefter fick fotbollsspelarna börja praktisera vad de lärt sig.
- Det är lätt att äta samma mat hela tiden. Det är inte bra med bara pasta. Sen är det bra att käka fett, om det är bra fett, säger Jenny Lööf.
Det hela började med en lös diskussion om kost i samband med någon träning. Efter det bestämde ledarna och spelarna tillsammans att laget skulle ta tag i kostfrågan.
- Jag kommer ihåg från när man själv spelade att om man hade gjort en dålig match kunde det ofta bero på att man inte ätit så bra, säger Dalhems nye tränare Roine Söderlind.
- Jag tror att ungdomar som precis flyttat hem-ifrån inte hunnit få in tänket med rätt mat än. Då blir det mycket makaroner och ketchup, säger lagledaren Magnus Svensson.
- Ja, just det. Det är tänket vi vill få in hos spelarna. Alla lever sina liv som de själva vill och vi ska inte sätta upp några regler. Men vi vill få in tänket på kosten, fortsätter Roine Söderlind.
En enkel sak är de fem måltiderna: frukost, lunch, middag och två mellanmål. Ingen måltid bör hoppas över.
Något det ofta slarvas med inom idrotten är att äta efter träningspassen. Rätt sorts mat och rätt mängd mat.
- Det är nog lätt att man nöjer sig med nån macka. Men äter man inte rätt bryter träningen ned i stället för bygger upp. Det är väldigt viktigt, poängterar Roine Söderlind.

Bättre koncentration
En annan vinst med bra kosthållning är koncentrationen. Att orka fokusera på det man gör. Det är så träningen blir kvalitativ. Snabb i tanken är viktigt, inte minst på en fotbollsplan.
- Då kanske sånt som mental träning inte behövs, om man känner att man mår bättre bara genom maten. Det kan vara väldigt enkelt, säger Magnus Svensson.
- Kan man göra varje spelare tio procent bättre genom det här är ju mycket vunnet, funderar Roine Söderlind.
Dalhem har påbörjat en spännande satsning på flera sätt. Samarbetet med Gothem gör att truppen är bredare än på länge och närvaron är god på träningarna.
Det nya tränarteamet har också lagt in flera nya sätt att träna, som kvickhetsträningen ?snabba fötter? och annorlunda styrketräning. Dessutom är stretching något som numera ingår i den gemensamma träningen.
- Vi har kört hårt, men ingen har träningsvärk längre, menar Roine Söderlind.

Estniskt mot KIK/FG
10-13 mars räknar Dalhem med att estniska landslagsduon Heleri Saar och Anastassia Morkovkina kommer till Gotland, tillsammans med sin agent Pawel Jermejev. Det är tänkt att nyförvärven ska provas i träningsmatchen mot KIK/FG 12 mars.
- Vi har bredden och många ungdomar i truppen. Estniskorna är ett sätt att spetsa till det. Det får inte vara spelare som bara fyller ut truppen, säger Roine Söderlind.
- Jag tror det kan gå bra i år. Men det är många nya lag som vi möter, säger Angelica Åberg-Mattsson.
Dalhems division II-premiär är i Visby mot grannen P 18 IK 23 april. Gotländskorna spelar i år i en Stockholmsserie i stället för en Upplandsserie.
- Vi hamnar definitivt i en vassare serie än i fjol. Men vi ska vara förberedda, säger Roine Söderlind.
Dalhem har spelat fastlandsfotboll i snart 30 år sedan uppgången på 70-talet. I år går vägen till framgång genom köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!