Riksidrottsförbundet (RF) har infört nya medlemskrav på landets specialidrottsförbund. För att vara fullvärdig medlem i RF krävs numera att specialidrottsförbundet har minst 50 anslutna föreningar och 3000 medlemmar. Det har vållat bekymmer för Svenska varpaförbundet då föreningsantalet med åren sinat till att vara 44.
Det har fått varpaförbundet att agera.
– För tre veckor sedan antogs nya stadgar i varpaförbundet. I varpaförbundet ansluts nu även de gutniska lekarna Pärk, Stångstörtning och gutnisk femkamp. Så nu är Pärk anslutet i RF, vilket är jättebra, säger Mikael Nilsson som är styrelseledamot i varpaförbundet och dessutom ordförande i Föreningen Gutnisk Idrott.
Under tisdagskvällen hölls ett informationsmöte i syfte att värva nya medlemsföreningar, och utfallet blev positivt.
– Mötet hölls för att vi ska uppnå kravet på 50 föreningar vid årsskiftet, och det löste sig i går kväll. Nu är vi prick 50 och vi räknar att få in några föreningar till så att vi närmar oss 60 och har lite marginal, säger Mikael Nilsson.
– Vi riskerade att bli av med statusen som fullvärdiga medlemmar i RF, så det här känns givetvis mycket bra. Men nu gäller det givetvis att fortsätta jobba framåt, säger Svenska varpaförbundets ordförande Lars Henriksen.
Henriksen är tydlig med att det hade fått stora konsekvenser för varpaförbundet om den fullvärdiga RF-statusen inte räddats.
– Då hade vi gått miste om 60 procent av det årliga stödet från RF. Vi får nu just nu cirka 1,2 miljoner kronor om året så det hade blivit väldigt tufft.
Nu känner han att det blåser medvind.
– Jag kom just hem till Göteborg efter en underbar vecka på Gotland med SM i Västergarn. Det som gladde extra mycket där var det stora antalet ungdomar som deltog. Det bådar gott och det ska vi nu fortsätta bygga vidare på, säger Lars Henriksen.
Vidare kan förbundet behålla sin varpakonsulent.
– Det är en överlevnadsfråga som är jätteviktig för Gotland. Nu får vi behålla idrottskonsulent och de ekonomiska förutsättningarna med LOK-stöd (Statligt lokalt aktivitetsstöd, red. anm.), säger Mikael Nilsson och fortsätter:
– Vi klarar oss inte utan en konsulent som driver på och så vidare. Nu kommer vi kunna fortsätta bedriva tävlingsverksamhet.