"Terrängen var till min fördel"
ORIENTERING: Under 2-dagars orienteringen vid Grynge slogs närmare 1000 löpare om förstaplatserna i de olika klasserna. Gotlänningen Erik Pettersson i OK Linné sprang hem en seger i H21 Elit på mark han känt till sedan förr.- Här på Gotland har man nog lite fördel gentemot de andra, säger han.
Foto: Daniel Gustafsson
Evenemanget har växt till att nästan bli en idrottsplats i skogen, något som tävlingens pressansvarige Torbjörn Sköldefors ser positivt på.
- Orientering är ju en familjesport, så ville ha allt på plats så som duschar, toaletter och liknande. Och vi hoppas att det är vårt arrangemang som gör att så många kommer till våra tävlingar, säger han.
Övertygande av Erik
Att tävlingen kan erbjuda sina deltagare den servicen, beror på kommunens och Svaide Roma SOK:s satsning på något som kallas IP skogen.
- En stor eloge till kommunen som har satsat på det här projektet, säger tävlingens pressansvarige Torbjörn Sköldefors.
En av de tävlande som inte bara nyttjade duschen i Grynge, är gotlänningen Erik Petterson i OK Linné. Han tog hem segern i klassen H21 Elit. Med tiden 141:33 säkrade han sin förstaplacering med hela elva minuter före tvåan Niklas Wrane i Söders SOL Tyresö.
I klassen H21 Elit springer de tävlande en sträcka kring tolv kilometer över den gotländska terrängen, något som gotlänningen Erik Pettersson tycker är roligt.
- Det var en rolig bana med väldigt varierande terräng, säger han.
Men enligt honom var det ovanligt många kontroller i år, vilket ökar vikten av att hålla koncentrationen uppe.
- Det var inte långa stunder man kunde slappna av, man måste hålla fokus hela tiden, säger han.
Kust till kust
På plats fanns också en veteran i orienteringssammanhang. Svaide Roma SOK:s förste ordförande Sune Andersson var med i sin första 2-dagars redan 1949, men då var orienteringen lite annorlunda.
- På den tiden sprang vi från kust till kust, fem mil tvärs över ön, berättar han.
Dagens kortare distanser med fler kontroller, är något som Sune Andersson har delade meningar om.
- Det är både bra och dåligt med kortare distanser, de ger mer folk till tävlingarna men löpningen glöms bort lite, säger han.
På den tiden Sune Andersson aktivt deltog i olika orienteringstävlingar, var det mycket färre som startade än vad det är idag.
Och vätskekontrollerna hade inte riktigt funnit sitt intåg i sporten än.
- Det fanns inga vätskekontroller på den tiden, så det hände att man fick lite mjölk av bonden när man sprang förbi, berättar han.
På damsidan kämpade gotländskan Benita Hansson till sig en andraplacering i Bro OK:s tröja, strax bakom vinnaren OK Hällens Johanna Gunnarsson.
Att delta i en "tvärs över ön" tävling, är något som segraren Erik Pettersson ställer sig positiv till.
- Det skulle vara rätt hårt att göra en sådan tävling, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!