Så dyr blir sporthallens inredning

Den nya sporthallen i Visby kostar omkring 92 miljoner att bygga. Utöver det tillkommer dock kostnaderna för de lösa inventarierna i hallen på 5,2 miljoner kronor.

Foto: Gunnar Britse

Sport2014-09-16 16:52

De fasta inventarierna i den nya sporthallen går på tekniska nämndens budget. De lösa inventarierna ligger däremot under kultur- och fritidsnämnden.

– Till lösa inventarier räknas till exempel den utrustning som krävs för själva idrottandet, men även utrustning till cafeterian och konferensrummen. Till den delen av inventarierna har vi äskat om 4,2 miljoner kronor, säger Hanna Lenholm (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Utöver det har vi även äskat om 900 000 kronor för utrustning för att kunna genomföra olika evenemang. Det handlar exempelvis om bord och stolar.

Nämnden beräknar alltså att de lösa inventarierna i sporthallen kommer att kosta 5,2 miljoner kronor. Ett beslut om de pengarna kommer att tas vid budgetförhandlingen som sker i vår.

Hanna Lenholm har förståelse för dem som tycker att 5,2 miljoner kronor är mycket pengar när regionen redan lagt 92 miljoner på att bygga en sporthall.

– Men man får komma ihåg att sporthallen är till för medborgarna, och att vi äntligen får en hall av den här storleken. Det är Gotlands första sporthall, allt annat får räknas som gymnastiksalar, säger hon.

Kultur- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att utreda hur hallen kan dra in pengar. Tidigare har exempelvis konserter, konferenser och fester nämnts, men det är inget Marie Flemström, avdelningschef på fritid, tror på.

– Det här är en sporthall i första hand och jag tror det är enklast om den relateras till sport. Wisby Strand är mer anpassad till konferenser och konserter. Jag tror mer på att försöka få hit större idrottsevenemang till sporthallen, säger hon.

Sporthallens driftkostnader beräknas ligga på 9 miljoner kronor per år. Från föreningarna räknar kultur- och fritidsnämnden få in strax under en halv miljon per år i hallhyror. Att få sporthallen att gå med ekonomisk vinst ser både Hanna Lenholm och Marie Flemström som en omöjlighet.

– En sporthall är en del av infratrukturen, och den kommer inte att ge ekonomisk vinst. Det måste finnas elit för att vi ska kunna ha gräsrot, säger Hanna Lenholm.

Många undrar nog vad det kommer att kosta för föreningarna att hyra sporthallen?

– Vi kommer att kolla på det framöver, men det kommer bli dyrare än att hyra till exempel Södervärn. Det får dock absolut inte bli för dyrt. Det här är en sporthall som ska gynna föreningslivet, säger Marie Flemström.

Kultur- fritidsnämnden har tillsatt en arbetsgrupp för att leasa ut sporthallens namnrättigheter till näringslivet. Pengarna därifrån kommer med stor sannolikhet inte att gå till driften av hallen, utan till föreningslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!