Prisade sportjournalisten: ”Gotland kan lära av Island”

Hur barn- och ungdomsidrott bör bedrivas är ständigt ett hett ämne.
Den prisbelönte sportjournalisten, Patrik Brenning, är kritisk till riktningen svensk idrott är på väg åt när det kommer till talangutveckling.
– Det finns inga ovänner i den här debatten, säger Patrik Brenning som kommer till Gotland för att föreläsa om ämnet.

Debatten kring hur barn- och ungdomsidrott bör bedrivas är ständigt pågående.

Debatten kring hur barn- och ungdomsidrott bör bedrivas är ständigt pågående.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2025-04-23 06:00

Nyheten i korthet

  • Prisbelönta sportjournalisten Patrik Brenning kritiserar svensk talangutveckling inom idrott och kommer att föreläsa om ämnet på Gotland.
  • Brenning, som blev årets sportjournalist 2022, menar att Gotland kan dra lärdom av Island när det gäller att utbilda elitspelare.
  • Han betonar vikten av klubbkänsla och tillhörighet, något han anser håller på att gå förlorat i svensk idrott.

Patrik Brenning har i flera år varit journalist på Sportbladet och har prisats som årets sportjournalist 2022 efter sin granskning av missförhållanden inom ungdomsidrotten.

Hans intresse för barn- och ungdomsidrott har sedan mynnat ut i boken ”Så vinner vi igen”. Baserat på idrottsforskning så förklarar han i boken vad som gått snett i svensk talangutveckling och hur Sverige kan komma på rätt spår igen.

– Den handlar om professionaliseringen av barn- och ungdomsidrotten. Varför händer det, vad är det som drivit på det och vart är det på väg att leda oss. Vad är framtiden där en barn- och ungdomsidrott handlar om att möta en efterfrågan, skapa marknader och sen till slut ta fram produkter? Vad innebär det för svensk idrott? säger Patrik Brenning.

undefined
Debatten kring hur barn- och ungdomsidrott bör bedrivas är ständigt pågående.

Under hösten och våren har han besökt flera platser i Sverige för att föreläsa om ämnet, och på torsdag (24 april) kommer han till Gotland och Strand Hotell.

– Det har varit jättebra. Det finns ett intresse och ett jättestort engagemang märker man. Sen kan man ju frukta att det är de som redan tagit till sig informationen som kommer, och att man inte når den andra gruppen, säger Patrik Brenning.

Andra gruppen?

– Man talar om två grupper i den här debatten och det framställs som någon form av skyttegravskrig, vilket jag menar beror på en grov missuppfattning. Det finns inga ovänner i den här debatten utan alla vill samma sak egentligen.

Det är RF-SISU Gotland som bjudit in Patrik Brenning och efter föreläsningen väntar ett panelsamtal med representanter från den gotländska idrotten.

undefined
Patrik Brenning utsågs till årets sportjournalist 2022.

– Det har varit panelsamtal på några av de andra föreläsningarna jag haft tidigare. Man märker snabbt att de som är engagerade i både elit- och breddverksamhet vill samma sak. När de möts händer det spännande saker, som att de hittar beröringspunkter där de märker att de har väldigt stor nytta av varandra, säger Patrik Brenning.

Han fortsätter:

– Man ser att det växt ett intresse hos elitföreningar att ”tänk om vi kan stärka breddföreningar och hjälpa de i sin spelarutbildning, då kan vi få ännu bättre spelare”. Och hos breddföreningarna tänker man ”oj kan vi få lite hjälp då kan vi höja våra ambitioner”. Så i stället för att sitta kvar i de här skyttegravarna så tror jag att om de möts någonstans på slagfältet, att man kan gå därifrån i samma armé.

Patrik Brenning säger att Gotland skulle kunna titta på Island för att få inspiration till hur man kan lyckas bättre med att få fram elitidrottare.

undefined
”I stället för att sitta kvar i skyttegravarna så tror jag att om de möts någonstans på slagfältet, så tror jag man kan gå därifrån i samma armé”, säger Patrik Brenning om de ”två grupperna” i debatten om barn- och ungdomsidrott.

– Tittar man på vilken nation som kanske är bäst på att utbilda elitspelare per capita, så är Island exceptionellt framgångsrika. Det är en perfekt nation att inspireras av för en plats som Gotland. Det visar verkligen att om du maximerar ditt underlag så kan du slå oddsen. Gotland måste maximera sitt underlag för att slå oddsen mot resten av Sverige, säger Patrik Brenning och fortsätter:

– En sak som jag tror håller på att gå förlorad i svensk idrott är klubbkänsla och tillhörighet, då vi i dag har tolvåringar som bytt föreningar tre gånger. På en plats som Gotland, där kanske man kan bygga ännu mer på patriotismen och föreningskärleken. Det tror jag skulle kunna bli en stor konkurrensfördel när de andra förlorar det. Det gäller att hitta unika saker för Gotland och som Gotland kan dra nytta av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!