Öns tennis i storregion
TENNIS: Tennis-Sverige kommer övergå till en regional organisation.
- Tanken är att Gotland ska få stöd till en bättre utveckling, säger Michael Brobeck på Svenska Tennisförbundet.
Tennissporten på Gotland har två olika sidor. Fina anläggningar finns i form av Wisby Rackethall och välskötta grusbanor både i Visby och Slite. Och en stor ungdomskull med 150 pojkar och flickor tränar regelbundet i Visby Tennisklubb.
Men tävlingsspelandet har sjunkit drastiskt det senaste decenniet. De fåtal som i dag tävlar har bara en enda sanktionerad turnerng - Gutaspelen i juli - att spela på ön under hela året.
Dessutom har de för idrotten så viktiga eldsjälarna på senare år blivit allt färre inom gotländsk tennis.
Nu ska dock Gotland få hjälp med att nå upp till sin potential. Det menar Michael Brobeck, som är klubbutvecklingsansvarig på Svenska Tennisförbundet.
Distrikt blir regioner
Brobeck hänvisar till den nyordning i Tennis-Sverige som klubbades igenom på förbundets årsmöte i Stockholm. Där bestämdes det att landets 23 distriktsförbund ska upphöra och ersättas av sju regioner. Gotland kommer att ingå i Region Stockholm, troligtvis redan från och med 1 januari 2007.
Men är inte risken att lilla Gotland, som dessutom ligger avsides, glöms bort?
- Det är absolut inte meningen. Tanken är att Gotland ska få stöd till en bättre utveckling och där kan Stockholm, som har haft fantastiska resultat, bidra med mycket.
Vad konkret kan Gotland få hjälp med?
- Det kan handla om tränarutbildningar för öns ledare och tränare, klubbutbyten, förenklingar för gotländska lag att delta i seriespel, säger Michael Brobeck.
Men bland tennisledarna på Gotland är man inte lika säkra på att en regionalisering ska leda till det bättre. En av anledningarna till skepsisen är förslaget att klubbarna ska betala en avgift på 40 kronor per medlem till regionen - att jämföra med de tio kronor som just nu betalas till Gotlands Tennisförbund.
Kanske drar sig ur förbundet
- Det finns funderingar inom vår klubb att dra oss ur Svenska tennisförbundet. Det finns en styrka och ära i att upprätthålla ett distriktsförbund, och personligen är jag ledsen över att det nu upphör, säger Rosita Fellman, ordförande i Klinte TK och tidigare svensk juniormästare.
Vilka konsekvenser kan regionaliseringen få, tror du?
- Vi på Gotland har vårt årsmöte i maj, och där är det viktigt att vi går igenom förutsättningarna. Vi vet ju inte riktigt vad vi får för avgiftsökningen till exempel. Jag kan tänka mig att den kan slå hårt på ungdomssidan där det är viktigt att hålla nere kostnaderna, säger Rosita Fellman.
Postitiv GTF-ordförande
Ordföranden för Gotlands Tennisförbund, Lennart Belfrage, är mer positiv. Han tror och hoppas att tennisen på ön ska få ett lyft i och med den nya given.
- Det finns alltid en skepsis till förändringar, det var likadant innan vi satte i gång med bygget av Wisby Rackethall. Vi har trots allt fina förutsättningar att utvecklas, och jag måste vara försiktigt optimistisk när det gäller ett framtida samarbete med Stockholmsregionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!