Nedräkningen till GT-guldet 2019

På lördagens idrottsgala prisas årets gotländska idrottsprestation 2018 med GT-guldet. Här följer placering 4–10 på listan.

Fred Grönwall.

Fred Grönwall.

Foto: Malin Stenström

Sport2020-02-07 06:02

4. Fred Grönwall, friidrott Roma IF

2019 blev året då Fred Grönwall tog steget upp på en ny nivå. Han slog personliga rekord på löpande band och passade på att knäcka Gotlandsrekorden på både den halva och den hela maratondistansen. I Valencia maraton sprang 38-åringen sitt livs lopp och med tiden 2.20.06 så raderade han Owe Malmqvists 47 år gamla Gotlandsrekord. Noteringen innebar personligt rekord med över fyra minuters marginal.

– Det känns otroligt bra, nästan overkligt. Jag är häpen, sa Fred Grönwall efter loppet. 

På Köpenhamns halvmaraton i september slog Grönwall Joakim Ronstens gotländska rekord från 1987. Grönwall tillryggalade de 21,1 kilometerna i Köpenhamn på tiden 1:07:22. 

På Stockholm maraton, som även fungerar som SM, kom Grönwall in som sjätte snabbaste svenska löpare, 14:e totalt.

14.47 på 5000 m, 30.57 på 10 000 m, 1.07.22 på halvmaraton. 

5. Louise Etzner Jakobsson, paradressyr

Dressyrryttaren vann i juni SM-guld med sin valack Zernard och nådde då för första gången över drömgränsen 75 procent . SM-guldet följdes upp med guld i Nordiska mästerskapen senare samma månad. Vid EM i Rotterdam i augusti tog hon sedan dubbla medaljer, ett silver och ett brons. 

6. Johan Larsson, ishockey 

Gotlands bidrag till världshockeyns toppskikt och GT-guldvinnaren 2018. 27-åringen från Lau hylllas av lagledningen i Buffalo Sabres för sin arbetsmoral och defensiva kvaliteér. Under slutet av året kom han därtill in i ett fint poängstim i världens bästa hockeyliga NHL. 

7. Sofia Wallén, beachvolley 

Sofia Wahlén hade ett lyckat 2018, och följde upp det med att vinna såväl SM-guld och Island Games-guld under 2019. I par med Tadva Yoken betvingade hon den övriga Sverige-eliten vid SM i Tylösand efter att ha vunnit tuffa tresetare i såväl semifinal som final. Tidigare under sommaren tog hon hem Island Games på Gibraltar tillsammans med Sofia Uddin och fick därmed gruvlig revansch för semifinalförlusten på hemmaplan 2017. I finalen kördes Menorca över i två raka set.

8. Robert Kvarnström, enduro 

Robert Kvarnström följde upp andraplatsen i Gotland Grand National 2018 med en ny pallplacering 2019. Kvarnström kom till start med ett skadefyllt år i bagaget efter en träningsolycka i februari som krossade fotleden. Skadan spolierade våren och sommaren men han kom till start på GGN. Filip Bengtsson från Vimmerby segrade före finländaren Eero Remes, men därefter kom 29-årige Robert Kvarnström, Fmck Gotland.

9. Linus Kahl, simning 

18- årige Linus Kahl, numera tävlandes för Landskrona simsällskap, fortsatte sin fina utveckling under 2019. Under höstens SM i Eskilstuna vann hann JSM-guld på 200 meter medley, 400 meter medley, 100 meter bröstsim och 200 meter bröstsim. På 100 meter bröstsim bärgade han även en bronsmedalj i seniorklassen. SM-framgångarna ledde till att han fick debutera i seniorlandslaget vid nordiska mästerskapen på Färöarna. I Torshamn simmade han sedan hem inte mindre än fem medaljer: Tre guld, ett silver och ett brons.

10. Clara Markstedt, fotboll 

30-åriga Clara Markstedt gjorde en toppsäsong 2019 för Vittsjö GIK. Under den skånska klubbens förvandling från bottenlag till topplag i damallsvenskan gjorde den gotländska forwarden nio mål och tre assist på 21 matcher. Klubben slutade på en remarkabel tredjeplats i damallsvenskan och Markstedt beskrivs med rätta som en nyckelspelare. 

Louise Etzner Jakobsson.
Louise Etzner Jakobsson.
GT:s Guldmedalj

Priset tilldelas idrottsutövare eller lag tävlande för RF-förening på Gotland eller idrottsutövare som fått sin idrottsfostran i en gotländsk idrottsförening.

Pristagare utses av en jury med representanter från Gotlands Tidningar och Gotlands Idrottsförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om