"Ladies är kass på marknadsföring"

ALLMÄNT: Det kan vara jobbigt att locka den svårflirtade gotländska idrottspubliken.
Det vet alla arenalag på ön.
När Visby Ladies gjorde publikfiasko (249 åskådare) i hemmapremiären mot Jämtland i damligan i söndags var en del förvånade. Andra inte.

Sport2005-10-18 06:00
- Jag är inte alls förvånad, snarare var det väntat, säger Visby IBK:s marknadschef Hans Pedersén.
Pedersén pekar på två faktorer:
1. Efter SM-guldet gick luften ur Ladies hela koncept. Alla var nöjda efter att guldet slutligen kom efter många års väntan.
2. Ladies är kass på marknadsföring.
- Ladies har inte gjort någonting de senaste åren för att förnya sin publik. Det är gubbar i hatt som sitter där på läktaren fortfarande, menar Hans Pedersén.
Förvånade är däremot både Ronny Öström, lagledare i Visby Roma, och Kermith Larsson, kanslichef i VIF Gute Fotboll.
- Jag trodde Ladies trogna publik var större. Men det är stor konkurrens på den högre breddidrotten på Gotland och det finns många olika saker att gå och titta på. Det är ett stort utbud, särskilt på vintern, och dessutom är det ett enormt utbud av matcher att se på tv i olika lagidrotter, säger Kermith Larsson.

Profilerna lockar
Ronny Öström menar att det handlar mycket om profiler för att locka publiken.
- Det har varit för stor osäkerhet kring Ladies lag. Mer snack om de spelare som kanske ska komma än de som finns. Det är ett dilemma på Gotland att vi tittar mer på det vi inte har än det vi har. Ladies har ju profiler som Marie Söderberg och Johanna Ericsson, marknadsför dem, säger Öström som tyckte synd om Ladies i hemmapremiären.
Ronny Öström pratar om spelare som Susanne Rosengren i Ladies, Vladimir Kapustin i VIF Gute på sin tid och Johan Andersson i Visby IBK nu. De är profiler som drar folk.
Visby Roma hoppas också själv få ett uppsving på läktaren med storbacken Peter Jakobsson i laget. De 450 och 287 som kom de två första hemmamatcherna ska växa till över 500 kommande helg när Solna och Gnesta kommer på besök.
- Men vårt dilemma är förbundets påtvingade matchtider lördag kl 16 och söndag kl 12. Det är inte bra. Traditionell hockeytid är fredagskvällar, det har varit det bästa ända sedan Romas och Wisby Islanders tid, säger Ronny Öström.

Sänkt biljettpris
VIF Gute snittade drygt 600 personer i tvåan i år. I nya ettan nästa år hoppas klubben på 800-1 000 per match.
- Det viktigaste för att locka publik tror jag är att laget vinner. Men ett bra sätt kan också vara att sänka biljettpriset. Vi gjorde det under hösten och det man förlorar i entréintäkter tar man igen i ökad försäljning i kioskerna, menar Kermith Larsson.
Hans Pedersén är inne på samma linje.
- Att ta betalt är inte alltid viktigast. Ibland bjuder vi in folk på en arbetsplats eller på en skola, för att hitta nya målgrupper. Men det absolut viktigaste för att folk ska komma är att det går bra för laget, säger Pedersén.
Visby IBK har under hela 2000-talet varit bäst i gotländsk idrott när det gäller marknadsföring och matcharrangemang. Många har försökt kopiera IBK, men IBK är hela tiden steget före. Visby Ladies har till och med försökt värva Hans Pedersén, men han har nobbat.

Se likadant ut
Trots att IBK nu är nere i tvåan igen, och sportsligt inte alls ett av de hetaste arenalagen på ön, har de två första seriematcherna i Södervärn lockat över 500 personer.
- Vi har en tydlig profil varje år och den profilen ska tillsammans med klubbmärket synas överallt. I tidningsannonser, affischer och på hemsidan ska det vara likadant så folk känner igen det, säger Hans Pedersén.
Varje match ska också marknadsföras på ett speciellt sätt, för att publiken ska känna sig utvald. Att just den här matchen är något stort.
- Det måste börja snackas om laget, hur roligt det är att se Johan Andersson spela. Om folk pratar om det skapas en nyfikenhet, säger Hans Pedersén.
Sedan är det många olika slumpmässiga parametrar som avgör publiksiffror. Vädret, till exempel.
- När vi hade hemmapremiär var det en fantastisk höstdag och där tror jag vi förlorade många åskådare, säger IBK:s marknadschef.

"Inget är ideellt"
Ronny Öström tror att det är själva laget som är viktigast och att man inte ska satsa för mycket på kringarrangemang.
- I dag ska alla ha betalt, inget är ideellt längre. Ska du ha en eldslukare i pausen så kostar det. Sånt tar vi inte in om vi inte vet att det kommer uppåt tusen personer, säger Visby Romas lagledare.
Visby Ladies har en bättre produkt att sälja på söndag, när Brahe kommer till Södervärnshallen. Då gör amerikanskan Carly Stucky entré.
Kan hon locka den försvunna publiken?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!