Idrotten rasar över nedläggningshot

Förslaget om att lägga ner idrottsgymnasiet på Gotland kom som ett dråpslag i förra veckan.Nu fruktar många idrottsledare för framtiden.- Man måste ställa sig frågan om idrotten är viktig eller om den inte är det, säger Visby Romas sportchef André Lundholm.

Sport2012-10-24 06:50

Allmänt. I förra veckan presenterade Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ett förslag där idrottsgymnasiet ska läggas ner.

Något som fått idrottsledarna att rasa.

I gårdagens GA kunde man läsa flera insändare där personer reagerar kraftigt på förslaget.

- Hela grejen med att starta det var för att inte för många skulle flytta, säger friidrottstränaren Jorma Jääskeläinen som jobbat med idrottsgymnasiet sedan 1984.

- Mycket har hänt sedan dess såklart. Och det skulle vara mycket jobb som startats upp och bara försvinner, fortsätter han.

Hotet om nedläggning kommer eftersom skolan måste spara.

Men Jääskeläinen ser inte hur regionen skulle spara så mycket pengar på förslaget.

- Man måste betala ett kommunalt bidrag till alla som flyttar och det var som sagt just därför man startade ett idrottsgymnasium här. Dessutom måste eleverna i sådana fall göra ett annat val av aktivitet. Om de väljer att ta extra mattelektioner eller plugga till körkort måste de läggas mer resurser där.

- Många av våra största som Linnea Gustavsson och Alexander Gerndt har ju till exempel gått den här vägen, tillägger Jorma Jääskeläinen.

I dag går mellan 60-70 ungdomar på idrottsgymnasiet som består av elva olika idrotter.

Skulle förslaget gå igenom är Gotland det enda distriktet i landet som som saknar ett idrottsgymnasium.

- Och då ska Gotland vara idrottens-Ö. Jag får inte riktigt ihop det. Det diskuteras indragningar av resebidrag och en ny sporthall är ett annat ämne. Man kan fundera över om vi ska bedriva någon idrottsverksamhet överhuvudtaget här på ön, dundrar Visby Romas sportchef André Lundholm och fortsätter:

- Försvinner idrottsgymnasiet vore det ett dråpslag. Vi inom hockeyn tappar kanske 1-2 varje år till andra hockeygymnasier, men skulle det läggas ner handlar det om 5-6. Vi har en mycket fungerande verksamhet och en skicklig tränare som Richard Martel (även coach i Visby Romas A-lag).

Fotbollen som har 27 elever är den största idrotten. Ledaren Annelie Blixt är också mycket kritisk.

- Vi vill såklart kunna bidra till att ungdomarna stannar här. Det är också väldigt viktigt för föreningsidrotten. Annars är det bara upp till klubbarna.

Inom fotbollen som ingår i NIU finns i nuläget bara två program - Samhällsvetenskaplig och handel att kombinera sitt idrottande med. Blixt vill se en utökning av utbudet för att spara pengar.

- Med fler program får vi större klasser och då behöver det inte bli så dyrt, säger hon.

Gotlands idrottsförbund har jobbat intensivt med frågan den senaste veckan.

- Vi har verkligen lyckats på ett bra sätt få fram innebörden av en eventuell nedläggning av idrottsgymnasiet säger Mats Ladebäck ansvarig i GI-styrelsen. Alla beslutsfattare är informerade och idrotterna har bidragit så nu är det upp till beslutsfattarna i nämnden att avgöra

om Gotland skall bli landets första län utan ett idrottsgymnasium.

Vidare menar GI att nedläggningen inte skulle bli ett besparande utan snarare att kosta regionen pengar.

André Lundholm menar att man måste väga idrottens betydelse i samhället.

- Man måste ställa sig frågan om idrotten är viktig. Om det är viktigt att ta hand om sin kropp och hälsa eller om idrotten inte är det.

Uppskattningsvis skulle man spara 1,2 miljoner kronor per år vid nedläggning av idrottsgymnasiet.

Beslut väntas komma inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!