"Ett enormt minskat utbyte"

ALLMÄNT: "Ett av de allvarligaste hoten mot Gotland på årtionden", har kommunalrådet Jan Lundgren (s) kallat Rikstrafikens förslag om bantning av färjetrafiken mellan ön och fastlandet.
Gotlands idrottsförbunds kanslichef Patrik Oscarsson skriver under på det.
GI-chefen ser stora negativa konsekvenser för öns idrott om förslaget genomförs.

Sport2005-09-20 06:00
- Jag tror det blir ett enormt minskat utbyte med fastlandet, och det betyder i sin tur minskad utveckling, säger Oscarsson.
200 färre turer förslår Rikstrafiken att det ska köras under 2006. Bantningen ska främst ske under lågsäsong.
Det är just då som de gotländska idrottslagen reser. Högsäsong för idrottsutbytet är februari till maj på våren och september till november på hösten.

Åka över dagen
I juli reser Gotlands idrottare knappast alls. Då kommer i stället idrotts-Sverige till Gotland för olika arrangemang och turneringar.
- Det viktiga är att vi kan åka över en dag, till exempel åka upp lördag morgon och hem lördag kväll och spela match på dagen. Då slipper vi kostsamma övernattningar. Jag hoppas verkligen inte att den möjligheten tas bort under lågsäsong nu, säger Patrik Oscarsson.
Gotlandsidrotten gör totalt ungefär 20 000 enkelresor med färjorna till och från Oskarshamn och Nynäshamn varje år. Med flyg görs bara cirka
1 000 enkelresor.

Jobbigt ekonomiskt
Båtarna är alltså oerhört viktiga för idrottsutbytet med fastlandet.
För resandet fördelas varje år 3,2 miljoner kronor ut i resebidrag till föreningarna. För våren 2005 tilldelades till exempel VIF Gute 153 000 kr, Sudrets HC 132 000 kr och Visby Ladies 114 000 kr i resebidrag.
Resorna utgör en stor del av klubbarnas kostnader, både på elitnivå och breddnivå.
Då slår det hårt med en 30-procentig biljettprishöjning.
- Många klubbar har det redan innan jobbigt med ekonomin och kostnadsmässigt blir det ett hårt slag. En biljett på 250 kronor blir 75 kronor dyrare, säger Patrik Oscarsson.

Resor till ön drabbas också
Kostnadshöjningen lär göra att det i förlängningen blir dyrare att idrotta, genom högre medlemsavgifter.
- Detta går ju rakt emot satsningen på Handslaget där staten själv gett pengar till idrotten, med anvisningen att det ska jobbas för att det inte får bli för dyrt att idrotta, poängterar Patrik Oscarsson.
En viktig sak är också alla de resor som svenska idrottslag på fastlandet gör till Gotland varje år, ungefär
28 000 resor enligt Gotlands idrottsförbunds beräkningar. Det resandet kan också minska drastigt om Rikstrafikens förslag blir verklighet.
- Idrotten skapar 100 000 gästnätter på ön varje år och här är vi en viktig del av turistnäringen, säger Patrik Oscarsson.

Minskad konkurrenskraft
Young Baltic Cup och P18 Cup i fotboll, Gotlandsspelen i badminton och Helg utan älg i orientering är idrottsevenemang som alltid konkurrerar med fastlandsturneringar om deltagare.
- Med dyrare färjepriser kan jag tänka mig att klubbarna väljer en cup på fastlandet i stället, befarar Patrik Oscarsson.
Gotlands idrottsförbund hade styrelsemöte i går kväll och bestämde sig då för att aktivt delta i allt som kommun och län gör för att försöka stoppa de hotande försämringarna av färjetrafiken.
Dessutom ska Gotlandsidrotten författa ett eget brev till infrastrukturminister Ulrica Messing, med kopior till idrottsminister Bo Ringholm och Riksidrottsförbundet med ordföranden Karin Mattsson i spetsen.
- Vi uppmanar också idrottsledare att skriva under de protestlistor som redan finns, säger Patrik Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!