"En coach måste få göra fel"

ALLMÄNT: Coacher får alldeles för lite tid på sig.
Det är ett problem i den svenska idrotten i dag.
Det menar ridsportprofilen Johan Fyrberg som i Visby i går kväll föreläste under rubriken "Att utvecklas som coach".

Sport2006-02-08 06:00
- Det är alldeles för kortsiktigt tänkande i dag, coacher byts alldeles för ofta i både lag och för individuella idrottare. Man måste få jobba tillsammans ett tag och lära känna varandra. Som coach måste man få göra fel, rätta till felen och komma igen, säger Johan Fyrberg.
Stockholmaren Johan Fyrberg är tidigare förbundskapten för svenska hopplandslaget. Han har varit personlig coach till ridsportstjärnor i OS som Peder Fredricson och Magnus Gällerdal.
Nu jobbar han för Svenska ridsportförbundet med utbildning och talangfrågor och i samarbete med idrottens studieförbund Sisu föreläste han i går på Strand hotell i Visby inför ett hundratal gotlänningar.
- Idrottsledarskap har en stor tradition i Sverige. Coachens uppgift är att ställa frågor och lyssna. Coachen ska inte ge svaren, det är ledaren som gör, berättar Fyrberg.

Omgivningen
Johan Fyrberg menade att coachens uppgift är att se till att den han jobbar med är bra när det gäller. Att det inför en match eller en tävling blir en balans mellan den positiva anspänningen och den negativa stressen.
- Det gäller att hitta det ideala prestationstillståndet. Anspänning ska det vara, men stress tar bara energi. Stress uppkommer om man bryr sig för mycket om omgivningen, säger Fyrberg.
Två andra saker som en coach ska hjälpa idrottaren att finna balans mellan är prestation och resultat.
- Prestation leder till resultat och det gäller att skapa en kravprofil för prestationen, att lära sig att mäta prestationen och förstå varför den blir bra eller dålig. Prestationen bör värderas mer än resultatet, resonerar Johan Fyrberg.

Fyra tillstånd
I en cykel finns det normalt fyra tillstånd hos en idrottare. De är osäkerhet, inspiration, framgång och lättja. Helst är det i de två "mittersta", inspiration och framgång, som idrottaren ska befinna sig. Men där är det också svårast att coacha.
- Coachen måste lära sig att hantera alla de fyra tillstånden hos idrottaren, säger Johan Fyrberg.
En av åhörarna i går var VIF Gutes fotbollsmittfältare Fredrik Larsson som själv är coach i sitt civila arbete.
Hur ska en bra coach vara?
- Det viktigaste är att man som spelare känner ett stöd och ett förtroende. Det ska vara socialt och man ska trivas, men samtidigt ska coachen vara seriös och förberedd. Coachen ska vara avslappnad samtidigt som man har respekt för honom, menar Fredrik Larsson som framhåller sin tränare i Gute, Stellan Carlsson, som den idealiske coachtypen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!