Bysarnas ordförande avgår "Jag ser ändå ljust på framtiden"
SPEEDWAY: Bysarna kördes över och dråsade ur allsvenskan.Nu lämnar ordföranden Göran Bergfasth, 59, sin syssla.- Jag tycker att tre år kan räcka, nu är det bra om någon yngre kan ta verö.
Han viftar bort allt snack om att det skulle vara slut nu...Vi sitter i klubbstugan på Galgberget och snackar speedway.
Göran Bergfasth pekar på löpsedlar, på bilder då Bysarna blev svenska mästare (1971, - 73, - 75 och 1988) och minns hur det började för hans del.
- Jag var sådär 4-5 år, bodde på Bergmansgatan på Länna, fick följa med till A 7-fältet där det åktes speedway. Men jag tror aldrig att jag fick se Fritz Löfqvist. Han blev ju verkligen en legend.
Och sonen Christer liksom hans son Dennis såg till att den "Löfqvistska" traditionen fördes vidare.
- Chrille var helt enorm, säkert den mest tekniske speedwayåkare i världen när han var som bäst, säger Göran.
10 000 såg VM-kval
Galgberget blev en anrik arena...
- Verkligen, och tänk alla VM-kval första maj. En gång minns jag att det kom 10 000 människor för att kolla Varg-Olle Nygren och grabbarna.Speedway var något fantastiskt stort och för mig oerhört engagerande.
Göran Bergfasth körde aldrig speedway, men har följt sporten under 55 års tid, alltså sen barnsben.
- Och trots åren på fastlandet har jag aldrig släppt kontakten, och sen blev jag ju ordförande 2003, tog över efter Sylve Nilsson som satt en kort period efter Åke Broné.
Nu får GMF:s Speedwayklubb alltså leta fram en ersättare vid kommande årsmöte.
- Jag tror inte det skall vålla några direkta bekymmer.
Han anser att det behövs en föryngring, ny kraft med nya idéer, förvisso har han helt rätt i sitt påpekande då han gjorde klart för Bysarna vad han bestämt.
- Ett jobb för valberedningen, säger han.
Har intresset för speedway rentav börjat svalna?
- Nej, nej, jag kommer fortfarande att följa Bysarna med spänt intresse, kan kanske komma med något litet råd.
Degraderingen från allsvenskan till division 1 var ju inte alls vad någon i Bysarna tänkt sig.
- Men nu hände det, och jag är lite förbaskad över att lag i slutskedet, då allt skulle avgöras, inte kom med bästa lagen mot våra värsta konkurrenter till nedflyttning.
GGN och Bingo
Ekonomin är ett hett debattämne, hur ser det ut?
- Skapligt! Vi har ju inkomsterna från Gotland Grand National som en otroligt viktig inkomstkälla, liksom vår Bingo och via RF:s "Handslaget" har vi fått 25 000 kronor för att köpa en 500 cc-hoj som våra ungdomar skall få lära känna och åka på efter 80 cc-tiden.
2001 hade Bysarna ett underskott på 800 000 kronor.
- I år kan vi redovisa ett plus-minus-noll-resultat, säger Göran Bergfasth.
Banan har diskuterats, hur länge får ni behålla denna?
- Kommunen har sagt 2006 och även 2007, hur det blir sen vet ingen.
Har det känts jobbigt med allt det ovissa som varit mellan kommun och Bysarna?
- Visst är det så. Nu har vi fått igång en bra ungdomsverksamhet som är socialt bra och som kommunen bör anamma och stötta, inte minst då genom den anläggning vi haft under dryga 50 års tid.
Tofta motorcentra
Om kommunen nu nobbar er i framtiden, har ni då någon reservplan?
- Ett motorcentra i Tofta hade varit bra, alltså i centrum där GGN arrangeras. Där kunde vi ha både speedway- och motocrossbana och lite annan verksamhet. Men vi hoppas dock få bli kvar på Galgberget.
Stora omkostnader med att inte ha några direkt egna förare i allsvenskan...?
- Det har kostat mycket med att ta hit alla utländska förare, polackerna mest, men det har varit helt nödvändigt för att kunna ha ett stabilt serielag.
Tuff framtid förstås?
- Trots allt, så ser jag faktiskt ljust på framtiden. Okej att vi föll ur, men om det skulle bli en gratisplats så tar vi inte denna. Nu måste Bysarna börja bygga från grunden och på sikt succesivt återkomma till eliten.Två år i ettan, sen är vi mogna för steget upp i allsvenskan igen.
Under tiden skall Bysarna försöka bygga upp en buffert och en stark grund att stå på
- Innan dess gäller att få fram och kunna "sko" sig på egna förare, plus någon utifrån som kan förstärka. Svensk speedway måste också begränsa antalet utländska förare för att klara ekonomin och få fram nya Tony Rickardsson fostrade i Sverige, på svenska banor, säger Göran Bergfasth.
Med bestämdhet skall poängteras!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!