Bysarna sänker förarnas löner
SPEEDWAY: - Bedrövelse och elände från början till slut. Tråkigt att inte kunna uppfylla målsättningarna.Så sammanfattar Bysarnas sportchef Kurt Johansson den gångna säsongen.2004 blev en missräkning för speedwaylaget både sportsligt och ekonomiskt.
Målsättningen att köra allsvenskans play-off och samtidigt eliminera de röda siffrorna i bokslutet såg ut att kunna infrias.
- Men det kan jag säga rakt ut att det gick tvärt åt helvete. Skador och sjukdomar gjorde att vi i princip fick köra med ett B-lag hela säsongen, säger Kurt Johansson.
<span class='mr'>533 i snittpublik</span>
Ekonomiskt gick det inte mycket bättre. I takt med att de sportsliga framgångarna uteblev, svek också publiken. Det kalkylerade snittet på1 000 åskådare var man aldrig i närheten av. Som mest lockade Bysarna 652 personer till Galgberget. Bottennoteringen - 378 - kom i säsongsavslutningen mot Örnarna.
I genomsnitt sågs Bysarnas sex hemmamatcher av 533 personer. Och då ska man ha i åtanke att alla inte var betalande.
- Meningen var att vi skulle gå plus i år, men med den låga publiksiffran sprack det. Det är ingen katastrof och handlar inte om några astronomiska summor, men vi går in med ett minus till nästa säsong. Så nu måste något göras, säger Kurt Johansson.
Som en första åtgärd har Bysarnas ledning därför sagt upp samtliga förarkontrakt. Anledningen är att kunna omförhandla lönerna, ett måste enligt Kurt Johansson, för att få bukt med ekonomin.
- Vi ska sätta oss ned i morgon (läs i dag), ringa runt till förarna och tala om vad vi kan betala. Om de inte accepterar det så får de köra för en annan klubb helt enkelt. Vi måste komma på plus någon gång, säger han.
<span class='mr'>Långsiktig sanering</span>
Det enda som i nuläget är klart i truppen är att Mattias Nilsson inte blir kvar. Han kommer med all sannolikhet att köra för Vetlanda i elitserien nästa säsong.
Johan Liljegren har självmant sagt upp sitt kontrakt men kommer enligt Johansson troligen bli kvar i Bysarna.
Långsiktigt är annars planen att börja sanera i laget och satsa svenskt. Nackdelen med de många utlandsförarna är att de helt enkelt är för bra, menar Johansson.
- Lagsnittet blir för högt och vi tvingas därför plocka in förare som skulle må bättre av att köra i de lägre divisionerna. I framtiden måste vi satsa på fler svenska förare för att få ett jämnare och stabilare lag snittmässigt, säger han.
<span class='mr'>"En riktig soppa"</span>
Nu är Bysarna långt ifrån ensamma om att ha trubbel med ekonomin. Lagets seriekonkurrent, Örnarna, sitter med skulder på 1,8 miljoner kronor och begärdes i tisdags i konkurs.
Laget kommer ändå att köra den allsvenska kvalfinalen mot Team Dalakraft, vilka i sin tur redan före finalen bestämt sig för att tacka nej till en eventuell elitserieplats. Detta med anledning av att man som farmarklubb till Masarna inte tror på två lag från samma stad i samma serie.
- En riktig soppa. Det går inte att hålla på så här längre. Jag tror vi måste ta efter det system man har i England till exempel, med en fast liga där lagen får köpa sig in. Om det sedan är 10, 12 eller 14 lag är oväsentligt, men man måste före säsongen kunna visa upp en stabil ekonomi för att få vara kvar i serien, säger Kurt Johansson.
Nu ser "Kurre" fram emot höstens Gotland Grand National, där man som medarrangör av hävd brukar göra en god ekonomisk vinst. Kan man dessutom få förarna att acceptera de nya löneavtalen kan Bysarna förhoppningsvis se ljust på säsongen 2005.
Både ekonomiskt och sportsligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!