Gotland Grand National arrangeras i år för 31:a gången sedan starten 1984. I år har tävlingen flyttats en vecka, och kommer att avgöras 24-25 oktober istället för under allhelgonahelgen. Den helgen, 31 oktober-1 november, kommer istället löp-, cykel- och fyrhjulingstävlingar att arrangeras i de leriga spåren vid Tofta skjutfält.

– Anledningen till att vi delar upp arrangemanget över två helger är det växer med tre nya sporter i år, och det finns helt enkelt inte plats att lägga allting samma helg. Det finns dessutom inte plats på hotell och färjor för alla människor som kommer till Gotland för tävlingarna, säger Conny Bohlin, vd för arrangerande Nordic Sport & Event.

– Jag tror det kan bli hur bra som helst. Vi har skapat en GGN-vecka ungefär i samma stil som Vasaloppsveckan, och det var det som var vårt mål.

Artikelbild

Till Gotland Grand National, världens största endurotävling, är i dagsläget 2 350 förare anmälda.

– Det är ungefär som det varit de fem senaste åren. Förra året var det lite mer då vi hade 30-årsjubileum, men då blev det nästan för trångt i spåren. Så i år har vi satt en gräns på drygt 2 400 förare.

Conny Bohlin är tacksam jämtemot Destination Gotland, som efter många om och med satte in en nattfärja för GGN-helgen.

– Det är jättebra att nattfärjan är tillbaka. Det kom in 750 anmälningar direkt när den sattes in.

Artikelbild

Till Lilla GGN, som avgörs på fredagen, är 118 förare anmälda.

– Rekordet där är 119 förare, så det hoppas vi kunna slå.

Artikelbild

Vad gäller årets startfält i elitklassen kan publiken förvänta sig hög klass.

– Fjolårsvinnaren Pierre-Alexandre Renet kommer. Hade vi inte flyttat tävlingen en helg hade han dock inte kunnat vara med. Dessutom kommer femfaldige vinnaren Mats "Lappen" Nilsson samt gotlänningen Mats Åkerblom som slutade på sjätte plats förra året.

Artikelbild

Med mindre än två veckor kvar till årets tävlingar är det intensiva tider för arrangörerna. Conny Bohlin berättar att det är drygt 800 personer som hjälper till under veckorna kring GGN.

– Innan vi tog över arrangemanget har jag aldrig förstått hur stort det här är organisationsmässigt. Det är verkligen en fantastisk organisation, säger han.

– Vi har väldigt mycket kvar att göra, men allt känns väldigt positivt. Jag tror det blir jätteroliga tävlingar i år.

 

Se startlistorna för GGN 2014 HÄR >>
(Sök på namn, klubb eller åldersklass)