Men Elfsborg hade flyt som inte förlorade på Råsunda.

Och AIK har tappat chansen att avgöra guldstriden på egen hand.

Elfsborg återtog serieledningen i den jämna fotbollsallsvenskan genom att kämpa, tackla, muttra och ha lite tur. Både med domslut och motstånd. Ett motstånd som kvitterade till 1-1 på årets hårdaste skott på Råsunda. I 57:e minuten fick AIK:s Martin Lorentzson på en rökare med högern, en utsida som fick fotbollsnostalgiker att minnas skyttar som Lothar Matthäus eller rent utav Eder.

Men visst skulle Anders Svensson ha varit utvisad i den första halvleken när han både med gester och ord demonstrerade mot domare Martin Hansson som varnat honom för en tackling. Och visst skulle Daniel Majstorovic ha tagit undan antingen bollen eller Victor Claesson när Elfsborgaren fick fritt läge att stöta in ledningsmålet på Ivan Turinas ganska givmilda retur i den 24:e matchminuten.

Fördel Häcken

AIK hade kommandot de första 45 minuterna och kom så nära som en ribbträff och en boll som var millimeter från att vara över mållinjen.

Med poängförlusten på hemmaplan har AIK nu tappat möjligheten att avgöra serien på egen hand. Den fördelen har nu gått över till tabelltvåan Häcken som spelar sin 24:e match, mot Helsingborg, på onsdagen.

Ovanligt trippelbyte

Att AIK var det lag som mest ville, eller i alla fall behövde, vinna var tydligt i den 75:e minuten. Då bjöd tränaren Andreas Alm på ett trippelbyte när han kastade in Henok Goitom, Robin Quaison och Daniel Gustavsson. Men den trion skapade inte mycket på sin kvart.

För Elfsborg var det mest alltså bara en kamp. En strid som kostade avstängningar på Anders Svensson och Andreas Klarström, men som belönades med en synnerligen viktig poäng.