Regionfullmäktige beslutade under måndagen om att be regeringen pröva frågan om enskilt häckande örnpar ska kunna sätta stopp för nya vindkraftverk.

Regeringen behöver ett fall för att kunna ta ställning – därför har man begärt om en tillåtlighetsprövning av vindbruk vid Forsviden på norra Gotland.

Bolaget Forsviden Vind AB planerade först att bygga 50 vindkraftverk. Nu är det nere i elva stycken och det beror på de häckande örnarna i området.

– Som gotlänning välkomnar jag den här typen av propå till den svenska regeringen. Gotland behöver tydliga besked i den här frågan och det har även näringslivet framfört. Sedan är det även så att klimatet inte kan vänta. Det är vår tids ödesfråga och omställningen är på allas läppar, säger Hanna Westerén (S), riksdagsledamot och ledamot i fullmäktige.

Regeringen kan välja att inte pröva frågan – men det alternativet hoppas Hanna Westerén att man inte väljer.

– Jag hoppas att de inte använder sig av den möjligheten, utan ger ett besked, säger hon.

Även Gotlands andra riksdagsledamot Lars Thomsson (C) är positiv till att frågan ska prövas av regeringen.

– Det är jättedåligt att splittra vindkraft och det blir dyrt för Geab att bygga ut nätet på flera olika platser. Det är bra för Gotland om regeringen kan ta upp det här som en principfråga, säger Lars Thomsson.