Det var den 28 oktober, samma dag som Gotland Grand National körts, som den så kallade GGN-efterfesten arrangerades på kongresshallen Wisby Strand. Festen ansågs dock alltför stökig av Region Gotlands alkoholinspektörer som besökte lokalen vid flera tillfällen under kvällen, och nu har regionstyrelsen beslutat att pricka bolaget NT Management för händelserna.

I beslutet från regionens tillståndsmyndighet pekar kontrollanterna på flera punkter där Wisby Strand brast i sitt ansvar under festkvällen, där uppemot 900 besökare deltog.

Tre besök gjordes av alkoholkontrollanterna under kvällen. I beslutet står att de ansåg att id-kontroll i barerna inte gjordes alls, och att det saknades vakter vid entrén till verandan, där minderåriga skulle kunna smita in för att köpa alkohol. Flaskor och glas låg på golvet, som var klibbigt. Det dracks alkohol även på toaletterna. "Överlag var redan alltför många gäster överserverade", skriver kontrollanterna. "En person påträffades av tillsynskontrollanterna ståendes och urinera inomhus på golvet i de allmänna serveringsutrymmena", skriver man också.

Artikelbild

| Bilden är inte tagen vid den aktuella festen.

NT Management har innan beslutet haft möjlighet att försvara sig, och bestrider och ifrågasättter de brister som tillståndsmyndigheten påtalat. Till sitt försvar har bolaget anfört att serveringspersonal och bevakningsföretaget inte upplevt några "ordningsstörande moment i verksamheten". All servering skedde i plastglas för att på så sätt minimera risken för skador. Bolaget är också av åsikten att berusningsgraden på besökarna inte varit märkbart hög. "Efter samtal med gäster har de i stället visat tecken på utmattning efter genomförd tävling", menar NT Management enligt regionens beslut. De flesta avvisningar under kvällen berodde snarare på trötthet än ordningsstörning, menar bolaget. Man hävdar också att det visst fanns bevakning av väktare vid entrén till verandan, samt att barpersonalen är utbildad till att göra ålderskontroller då man upplever gästen som minderårig.

Men trots detta anser alltså regionen att en erinran ska utdelas, då det ansågs råda allmän oordning på stället, personer kunde dricka fritt på toaletterna och flera märkbart påverkade besökare fortsatte serveras alkohol.

Det är regionstyrelsen som till sist beslutar om en erinran. "Vad bolaget anfört är inte tillräckligt för att motbevisa uppgifterna i tillsynsprotokollet, varför dessa kan läggas till grund i regionstyrelsens bedömning", står i beslutet. Beslutet om en erinran anses lindrigare än en varning, eller i tredje fall återkallelse av alkoholtillståndet.