Den vackra och inbjudande Ekstakusten lockar allt fler till att ställa upp husbilen eller husvagnen över natten på förbjudna ställen, vittnar flera boende om. I Facebook-gruppen "Eksta socken på Gotland" har en het diskussion blossat upp mellan privatpersoner som nu förfasas över att delar av naturreservatet här och var mer börjar likna en fri campingplats med ofta flertalet husbilar uppställda på rad där det egentligen är otillåtet.

– Några få ställplatser hade varit okej men inte 10-15 husbilar som de kan vara emellanåt!, skriver en person i gruppen.

Värst verkar situationen vara nära Vavlestranden, där tidvis många husbilar står på rad. Något som kanske förvirrar besökare är att en markägare i en inhägnad hage söder om Vavle fiskeläge dessutom upplåter mark åt husbilsägare mot en avgift.

Artikelbild

| Ekstakusten på södra Gotland drar till sig många besökare, men att platsen är naturreservat ställer till det när campare vill sova över.

Inom naturreservatet, som utgör cirka fyra kilometer av kusten, är det inte tillåtet att campa – men efter ett nytt beslut från länsstyrelsen luckrar man nu upp reglerna och har gjort det tillåtet att parkera, även med husbil, på avsedda p-platser i 24 timmar. Med det nya beslutet hoppas länsstyrelsen nu kunna lätta på det stora antalet tjuvcampare.

– Det här beslutet innebär att vi omarbetar alla föreskrifter. Vi har gjort om så att det nu åtminstone ska vara okej att parkera över natten på avsedda platser, säger Lena Lavergren, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsen.

I dagsläget finns det fem avsedda parkeringsplatser i naturreservatet Ekstakusten.

LÄS ÄVEN: Så ska det bli slut på tjuvcampingen

De gamla reservatsskyltarna ska ned och skyltar med de nya reglerna ska nu upp så fort det bara går, enligt Lena Lavergren.

– Just nu ligger bollen lite hos mig att vi ska fixa nya skyltar som upplyser om de föreskrifter som gäller, säger hon.

Antalet parkeringar längs kusten är begränsat, och blir ofta fulla sommartid.

– Man har alltid fått parkera dagtid. Skillnaden nu är att man även får stå en natt på avsedda parkeringar. Men parkeringarna är inte gjorda för att vara ställplatser utan det är för att man ska kunna ställa sitt fordon medan man besöker reservatet, säger Lena Lavergren.

Med "parkera" i det nya beslutet menas också just parkering i 24 timmar  – inte att ställa fram trädgårdsmöbler, fälla ut markiser eller sätta upp förtält, understryker Lena Lavergren.

– Då tar man ju större plats i anspråk än man behöver om man bara parkerar.

Länsstyrelsen har rätt att avhysa folk från naturreservat, och Lena Lavergren menar att det bästa vore att avsätta personal som kan syssla med daglig tillsyn av reservatet.

– Vi kan avhysa folk, det får vi. Men saken är den att om man ska hålla någon ordning så skulle det behövas någon som hade tid att sköta tillsyn lite oftare. Vi har inte riktigt kommit fram till hur vi ska lösa det.

Har ni i år fått åka ut och avhysa någon vid Ekstakusten?

– Hittills i år när jag varit där har det inte varit någon. De kommer lite i klungor och är beroende av vädret. Jag har varit nere några gånger under våren men inte behövt avhysa någon ännu, säger Lena Lavergren.