I dag presenterar Arbetsförmedlingen en ny prognos för 200 yrken. Den visar en fortsatt brist på utbildad personal inom många yrken fram till 2024.

På topplistan över var det kommer att vara minst konkurrens om jobben om fem år finns flera vårdyrken som barnmorskor, tandläkare och undersköterskor. Det ser även ljust ut för yrken inom bygg och anläggning, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Prognosen visar att det kommer att fattas totalt 100 000 personer som har den kompetens som arbetsgivarna söker om fem år. Över hälften, 55 procent av dem, skulle behövas inom hälso- och sjukvård samt olika pedagogiska yrken som lärare och förskollärare.

- Det innebär stora utmaningar, inte minst för offentlig sektor. Arbetsgivarna har också ett ansvar att göra yrkena mer attraktiva och locka fler till utbildningar som leder till jobb, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Det blir dock kärvare att få jobb inom yrken som normalt inte kräver utbildning eller erfarenhet. Några exempel är bensinstationspersonal, sekreterare, ekonomiassistenter, investeringsrådgivare och kassapersonal.